Un posibil focar de infecţie – o casă veche, lăsată în paragină, în jurul căreia au fost făcute depozite de gunoaie, a fost igienizat de municipalitatea suceveană, pe un teren privat, înconjurat de blocuri de locuinţe, în zona intersecţiei Mărăşeşti.
În urma sesizărilor populaţiei din zonă, disperată că proprietarul terenului şi al imobilului nu ia nici o măsură pentru curăţarea deşeurilor care constituiau o adevărată bombă ecologică între blocuri, dar prezentau şi risc de producere a unui incendiu care să se propage la imobilele din vecinătate, conducerea Primăriei Suceava a trimis o echipă de angajaţi ai societăţii de salubrizare a oraşului, care să ia toate măsurile necesare pentru igienizarea zonei şi îndepărtarea eventualelor pericole.
„Pentru că proprietarul imobilului şi al terenului nu a luat nici o măsură pentru curăţarea gunoaielor depozitate acolo, zona respectivă, dintre blocuri, devenind un fel de groapă de gunoi şi adăpost pentru boschetari şi haite de câini vagabonzi, am luat noi măsurile necesare. Dar acum proprietarul va primi nu doar amenda cuvenită, ci şi factura pentru curăţenie”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi, care a dat curs solicitărilor populaţiei din zonă.
În urma verificărilor făcute pentru identificarea proprietarului imobilului lăsat în paragină, de pe strada Veronica Micle, între blocurile 20 şi 21, a rezultat că acesta este deţinut de o persoană din Botoşani, pe numele căreia va fi trimisă factura pentru lucrarea de salubrizare efectuată.
Conform prevederilor legale, cuprinse şi în Regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare al Sucevei, proprietarii de teren au, prin lege, obligaţia de a îl curăţa, de a tăia vegetaţia şi a îngriji copacii de pe suprafaţa deţinută, în caz contrar riscând să le fie aplicate amenzi care ajung şi la 5.000 de lei.
Mai mult, există baza legislativă pentru ca, în cazul în care proprietarul refuză sau nu are capacitatea de a salubriza zona, curăţenia să fie efectuată de municipalitate, prin operatorul de salubritate, iar proprietarul să achite contravaloarea serviciului şi amenda, în cazul în care este vorba despre rea-credinţă.
„Scopul nostru nu este să dăm amenzi proprietarilor de teren, ci să facem curat în oraş”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Cu toate acestea, în cursul anului trecut, Primăria Suceava a dat amenzi în valoare totală de 27.500 de lei pentru încălcarea legislaţiei referitoare la salubritate, lucru care ar trebui să le dea de gândit celor care se simt „cu musca pe căciulă”.