Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat trimiterea în judecată a unui agent-şef principal de poliţie, care a deţinut ani de zile funcţiade şef al Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Vatra Dornei. Inculpatul, Petru Bamboi, tocmai a ieşit la pensie, dosarul de încetare a activităţii fiindu-i aprobat din data de 15 martie.
Petru Bamboi a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de fals intelectual, fiind acuzat că a acţionat abuziv şi în mod repetat împotriva unui subaltern, căruia i-a tăiat din orele de muncă.
Şeful de post, acuzat că şi-a arogat ilegal puterea de a acorda zile libere
Faptele care îi sunt imputate inculpatului Petru Bamboi sunt din 2011. Procurorii au arătat că acesta a luat măsuri abuzive faţă de un coleg agent, efectuând falsuri în registrul „Buletinul postului” şi în situaţiile lunare privind prezenţa la program a poliţiştilor, care au constat în diminuarea numărului de ore aferente fondului de timp lunar individual lucrat de către agentul-şef de poliţie C.A.D., parte vătămată în acest dosar.
Procurorii au arătat că, în conformitate cu normele legale, atribuţia acordării de timp liber corespunzător în compensaţia orelor efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenţă revenea doar şefului Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, comisar-şef Florin Catană, nu şi şefului de post, care şi-a arogat ilegal această putere. Pe acest fond, şeful de post Bamboi a început să comită abuzuri faţă de colegul său, susţin procurorii.
Ore de muncă tăiate şi concediu medical refuzat
Procuroriiau exemplificat în rechizitoriul de trimitere în judecată mai multe situaţii de acest gen.
De exemplu, pe data de 6 aprilie 2011, agentul subaltern a fost planificat să-şi desfăşoare activitatea între orele 22.00-6.00, însă şeful Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Vatra Dornei, Petru Bamboi, i-a tăiat această tură, privându-l astfel de sporul de noapte aferent acelei ture şi de contravaloarea celor opt ore lucrate. Motivul invocat de Baboi a fost că subalternul nu şi-ar fi îndeplinit corespunzător atribuţiilor de serviciu.
Un alt caz, pe 11 iulie 2011, agentul C.A.D., aflat în concediu de odihnă, a fost sunat de şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, care l-a anunţat să se deplaseze la Iaşi, pentru o misiune, urmând a fi pontat conform normelor legale. Totuşi, arată procurorii, misiunea din acea zi a fost anulată integral prin menţiunea nereală „concediu de odihnă” de către şeful Postului de Poliţie de la Vatra Dornei, nimeni altul decât Petru Bamboi.
Un alt episod exemplificat de procurori este legat de refuzul inculpatului de a ponta o zi de concediu medical a subalternului, acesta consemnând pentru ziua respectivă „liber”.
Procurorii au venit şi cu alte capete de acuzare de acelaşi gen, legate de ore de patrulare pe trenuri ori de ore de pregătire în poligonul de tragere, pe care şeful de post a refuzat să le consemneze ca ore de muncă şi le-a trecut ca „ore libere” în Registrul „Buletinul postului”.
Acuzat că s-a comportat ca pe propria moşie
Aşadar, concluzionând, şeful de post este acuzat că s-a comportat ca pe propria moşie cu colegul cu care a avut un conflict, comiţând abuzuri şi luând decizii care nici măcar nu erau în atribuţia sa.
Petru Bamboi va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual, din calitatea sa de şef de post, chiar dacă între timp este pensionar MAI.
Procesul privindu-l pe inculpat se va judeca, în prima sa fază, la Judecătoria Vatra Dornei.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie.