Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2016 - Anul XXI, nr. 86 (6199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri de formă

Protecţia la pesta africană din Ucraina, rezumată la şedinţe şi pliante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava a fost convocat, ieri, de prefectul de Suceava, Constantin Harasim, pentru a analiza măsurile de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, după ce Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a informat Prefectura ”asupra evoluţiei îngrijorătoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei”. În urma şedinţei, Prefectura Suceava a informat printr-un comunicat de presă că actualul context epidemiologic, ”în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent”, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii. ”Aceste măsuri se orientează spre instruirea tuturor factorilor implicaţi, a crescătorilor de suine din sectorul comercial şi non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică, a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane şi a aplicării măsurilor specifice de control.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat la preţul de piaţă al animalelor”, se arată în comunicat.

De asemenea, este amintit că între Autoritatea Veterinară, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Agriculturii există protocoale de colaborare referitoare la ridicarea şi distrugerea alimentelor confiscate la punctele de trecere ale frontierei de stat, pentru că ”unul din riscurile majore de propagare a virusului pestă porcină africană îl reprezintă produsele de origine animală introduse prin bagajele călătorilor. Asigurarea sacilor de colectare a produselor de origine animală confiscate, a substanţelor dezinfectante pentru dezinfecţia spaţiilor de depozitare, completarea registrului privind evidenţa acţiunilor de dezinfecţie a spaţiilor de depozitare”.

În realitate, în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Suceava, cu excepţia celui de la Siret, nu s-a confiscat nici un produs de origine alimentară adus din Ucraina, deşi interdicţia este valabilă din octombrie 2015. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a confirmat, ieri, acest lucru, explicând totodată că măsura este destul de dificil de aplicat.

 

În Vama Siret, medicul veterinar stă 8 ore, frontiera e tranzitată 24 de ore din 24

De confiscare ar trebui să se ocupe medicii veterinari zonali, care ar trebui să fie anunţaţi de vameşi că au găsit alimente de origine animală din Ucraina, iar asta nu se întâmplă. Singurul PTF care are punct de control sanitar-veterinar este cel de la Siret, dar şi aici medicul veterinar are program doar 8 ore, în timp ce tranzitul este non-stop. ”Vameşul face controlul şi el este cel care anunţă medicul, dacă a găsit astfel de produse. Până acum nu s-a confiscat nimic”, ne-a declarat dr. Semeniuc.

În acelaşi timp, pe tarabe în toate pieţele Sucevei se află la vânzare produse alimentare originare din Ucraina, de la peşte marinat sau afumat şi caşcaval până la conserve de carne, inclusiv carne de porc.

Un alt risc major de propagare a virusului pestei porcine africane îl reprezintă mijloacele de transport care au transportat animale vii în Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina.

Laboratorul din cadrul DSVSA Suceava a făcut supraveghere pentru pestă porcină africană la toţi mistreţii vânaţi pe raza judeţului în limita cotelor de vânătoare, iar o dată cu alertele privind apropierea bolii de ţara noastră au fost informaţi gestionarii fondurilor de vânătoare, să supravegheze clinic porcii mistreţi şi să anunţe orice suspiciune de boală, iar dacă sunt animale moarte să anunţe medicul veterinar oficial pentru recoltare de probe şi expedierea lor la laborator. Dacă recoltarea de probe de la cadavrele mistreţilor morţi nu ridică nici un fel de probleme, supravegherea clinică a mistreţilor care aleargă prin pădure pare a fi destul de dificil de realizat.

Medicii veterinari de liberă practică fac supraveghere la porcii din exploataţiile non-profesionale şi au obligaţia să anunţe orice suspiciune de boală şi să trimită la laborator porcii morţi care au semne ce pot fi atribuite pestei porcine africane.

 

Boala nu se transmite la om, dar decimează porcii

Cel mai mare risc, în momentul de faţă, pentru răspândirea virusului pestei porcine africane îl reprezintă animalele de reproducţie crescute în exploataţiile non-profesionale (având în vedere circulaţia lor şi a produşilor lor pe piaţa locală), se precizează în comunicatul remis de Prefectura Suceava.

Pe lângă măsurile enunţate deja, veterinarii distribuie pliante informative pentru popularizarea semnelor clinice ale bolii şi a măsurilor de biosecuritate la porcii domestici şi la mistreţi, iar Instituţia Prefectului va transmite materialele informative către Unităţile Locale de Sprijin - Primării. ”În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp, se va menţine un grad de alertă crescut. În acest sens, reamintim tuturor asociaţiilor de vânătoare/complexurilor de vânătoare/crescătorilor de vânat de pe teritoriul judeţului Suceava importanţa şi necesitatea raportării urgente a fiecărui caz de porc mistreţ depistat mort sau având un comportament specific modificat”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie prin evitarea răspândirii virusului şi a contactului cu animalele bolnave. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, cu pierderi economice mari.

Până în prezent nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României. Ultimele şi cele mai îngrijorătoare cazuri au fost confirmate în octombrie 2015 în două regiuni din Ucraina (Odessa şi Mycolaiv). Focarele au fost notificate către OIE în data de 28 octombrie 2015 şi sunt situate la o distanţă de aproximativ 150 de km de Delta Dunării, 190 km de judeţul Vaslui şi 210 km de judeţele Iaşi şi Galaţi. Sunt expuse în mod special judeţele de la graniţă de E şi N ale României pentru că în momentul de faţă virusul ar putea evolua oriunde. Un factor agravant este şi că Republica Moldova nu are mijloace de identificare şi diagnosticare în laborator a virusului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protecţia la pesta africană din Ucraina, rezumată la şedinţe şi pliante.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protecţia la pesta africană din Ucraina, rezumată la şedinţe şi pliante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.Avem nevoie de:6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de... Citeşte