Un hotel de patrimoniu situat în zona centrală a staţiunii de interes naţional Vatra Dornei a fost lăsat în paragină de ani de zile. Este vorba de Hotelul Cembra, construit parţial încă din 1897, şi care între timp a ajuns o ruşine pentru oraş. Soarta acestui hotel, dar şi a altor patru situate în Vatra Dornei şi care sunt primite în concesiune din 2011 de Cartel ALFA, a fost pusă în discuţie zilele trecute la întâlnirea filialelor judeţene din Moldova a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Cartel ALFA.
"Acesta este un hotel ce nu poate fi folosit parţial, aşa încât este nevoie de o reabilitare totală. Există un studiu de fezabilitate şi calculele estimative arată că suma necesară pentru renovare şi extindere se ridică la 4-5 milioane de euro. Este o clădire de patrimoniu şi fiecare intervenţie trebuie avizată de specialişti.Înainte de a fi închis, hotelul avea o capacitate de cazare de 114 locuri. Au fost făcute două studii de rezistenţă care au avut rezultate contradictorii: primul studiu susţinea că această clădire poate rezista la o eventuală reabilitare, al doilea studiu susţine că nu; în acest moment se desfăşoară un al treilea studiu - mai complex - care probabil va decide soarta locaţiei", a declarat Traian Pădureţ, preşedintele filialei judeţene Suceava a Cartel ALFA.
Cei care au în administrare ceea ce a mai rămas din fostul hotel sunt la curent cu ceea ce se petrece acolo, şi anume că imobilul a fost spart de nenumărate ori de hoţi, curtea interioară este plină de câini vagabonzi, gardurile de lemn din spate au fost rupte şi puse pe foc. Mai nou, Primăria Vatra Dornei a organizat în curtea interioară un spaţiu destinat bicicliştilor, un spaţiu impropriu.
Reprezentanţii Cartel ALFA spun că toate locaţiile care au aparţinut fostului UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România) nu au fost date în proprietate nimănui, nu se poate investi de către concesionari nici un leu în lucrări de renovare. Mai mult, de aproximativ 10 ani există un proiect pentru clarificarea acestei situaţii, proiect care zace prin sertarele Guvernului României.
Alte două vile din Vatra Dornei se află tot într-o stare deplorabilă
În aproximativ aceeaşi stare se află şi Vila Parc şi Vila Pârtiei, locaţii care se află la 50 de metri, respectiv 100 de metri de Pârtia de schi Veveriţa.
Potrivit reprezentanţilor Cartel ALFA Suceava, într-o stare mai bună sunt Complexul Ozon, aflat în imediata vecinătate a Pârtiei de schi a Primăriei Vatra Dornei, şi Vila Suhard din vecinătatea Pârtiei Veveriţa.
"Pentru discutarea situaţiei acestor locaţii de la Vatra Dornei, vineri, 8 aprilie, a avut loc o discuţie cu domnul primar al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, întâlnire la care au participat inclusiv Bogdan Hossu şi Antonio Blendea (preşedintele confederaţiei, respectiv directorul SC Alfa Hotels SRL – n.r.). Au fost stabilite anumite întâlniri ulterioare în care să se discute despre situaţia terenurilor pe care sunt construite aceste clădiri, implicarea primăriei, a CNS Cartel ALFA, dar şi implicarea/neimplicarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor care ar avea anumite interese vizavi de aceste terenuri. Unele sindicate din cadrul Uniunii Sindicale Teritoriale – Filiala Suceava a CNS Cartel ALFA s-au arătat interesate de preluarea unor locaţii în administrare pentru a le putea scoate din inerţie. Vor avea loc negocieri ulterioare privind acest aspect", a explicat Traian Pădureţ.