Opt sateliţi miniaturali vor fi lansaţi, la finele acestei săptămâni, de pe aeroportul din Salcea. Dispozitivele vor fi ridicate de echipajele de elevi care s-au calificat în cadrul Concursului Naţional CanSat România 2016, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană.
Minisateliţii celor opt echipe finaliste vor fi lansaţi din avion, vineri, de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”, de la înălţimea de 1 kilometru, pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol. Înainte de a ateriza, dispozitivele trebuie să îndeplinească o misiune şi să realizeze mai multe măsurători.
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat, care va fi organizată lângă Lisabona, Portugalia.
Potrivit reprezentanţilor competiţiei, CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă cu ceea ce presupune o misiune spaţială reală începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.
Misiunea sateliţilor
Concursul CanSat România 2016 va avea loc în perioada 14-17 aprilie, la Suceava.
Echipele calificate la faza naţională de la Suceava au avut de construit câte un minisatelit, de dimensiunea unei doze de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri, capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Misiunea secundară a fost aleasă de fiecare echipă în parte. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur.
„Lansarea CanSat-urilor va avea loc la aeroportul din Salcea în ziua de vineri sau, în cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, vor mai fi schimbări de program. Cât despre echipele calificate, sunt două din Suceava, două din Constanţa, două din Târgovişte, una din Craiova şi una din Bucureşti”, a transmis prof. Gabriel Anastasiu, responsabil de relaţia cu presa al concursului.
Echipajele din Suceava
Două echipaje din judeţ au reuşit să îndeplinească cerinţele preliminare şi să se califice la faza naţională a competiţiei CanSat.
Cele două echipe din judeţ sunt de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, respectiv Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
Echipa oraşului Câmpulung Moldovenesc este formată din patru elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi doi elevi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Echipajul câmpulungean se numeşte ,,RobotsFever” şi are îi are în componenţă pe Călin Diaconu, Paul Buzgan, Radu Ursachi, Teodora Florescu (Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”) şi George Hariga şi Alexandru Savin (Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”). Profesor coordonator este Marius-Daniel Măgurean, iar Cătălina Gulii este profesor de fizică consultant.
De cealaltă parte, echipa Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului este coordonată de prof. dr. Sorin Tănase, fiind alcătuită din elevii Eusebiu Buga, Andreea Lazarec, Mădălin Pop, Lucian Poenariu, Denisa Simeria şi Maria Horga.