Un incendiu provocat de un proprietar de pădure, care a dat foc unor resturi dintr-o exploatare forestieră mai veche pentru a-şi curăţa terenul, a fost aproape de a afecta în mod grav pădurea din apropiere. Flăcările au pârjolit aproape un hectar de vegetaţie şi resturi forestiere şi ameninţau să se propage şi în vecinătate.
„Intervenţia a fost extrem de grea, în condiţiile în care nu existau surse de apă, iar terenul accidentat şi greu accesibil a amplificat eforturile salvatorilor de a împiedica flăcările să intre în fondul forestier”, au arătat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Incendiul a fost pe raza comunei Dorna Candrenilor, iar localnicul care a dat foc vegetaţiei a primit o amendă de 2.500 de lei pentru că nu a obţinut permisul de lucru cu foc deschis şi nu a luat măsurile necesare pentru a împiedica propagarea focului.
„Misiunea a amintit de incendiul de pe vârful Bârnărel, din localitatea Dornişoara, din anul 2013, când au ars mai bine de 50 de hectare de resturi de exploatare forestieră, dar şi pădure tânără de regenerare şi chiar arbori maturi. Intervenţia s-a întins pe parcursul a 10 zile şi la stingerea ei au participat sute de pompieri, militari şi lucrători silvici, în condiţii greu de descris. Din fericire, flăcările au fost stinse, iar flăcările au fost oprite înainte să afecteze Parcul Naţional Călimani”, a menţionat plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
16 incendii de vegetaţie uscată numai în cursul acestui an
Incendiul de acum trei zile nu este primul la care pompierii sunt chemaţi să intervină. De la începutul anului şi până în prezent, echipajele ISU Suceava au acţionat la 16 astfel de incendii, care au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 20 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi suprafeţe cu litieră şi resturi de exploatare forestieră.
Cele mai multe incendii sunt provocate, iar inconştienţa oamenilor pare fără limite, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis folosit la arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.
„În perioadele de toamnă şi primăvară, în urma unui protocol de colaborare, pompierii militari, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, au participat la campanii de informare a fermierilor, în care li s-a comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu. În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de incendii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Apelul pompierilor către populaţie
Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, reprezentanţii ISU Suceava au făcut un apel la respectarea unor măsuri obligatorii pentru prevenirea incendiilor.
Recomandările pompierilor suceveni sunt următoarele:
- să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc.);
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
- să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;
- să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;
- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.
De asemenea, reprezentanţii ISU Suceava au făcut apel şi la primari ca, prin pârghiile pe care le au, să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.