Primarul din Liteni, Tomiţă Onisii, i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să se prezinte în număr cât mai mare la referendumul care va fi organizat duminică, 17 aprilie, pentru revenirea la statutul de comună. Tomiţă Onisii a ţinut să precizeze că o prezenţă foarte mare la urne va face ca rezultatele acestui referendum să fie cât mai concludent.
„Cel mai important este să participe la referendum toţi cetăţenii, iar noi vom acţiona aşa cum va decide majoritatea. Vreau doar ca toţi cetăţenii să conştientizeze importanţa acestui referendum şi să participe în număr cât mai mare pentru ca rezultatul să fie cât mai concludent”, a declarat primarul oraşului Liteni. La referendumul de pe 17 aprilie, urnele vor fi deschide între orele 7:00 şi 21:00.
Tomiţă Onisii a precizat că pregătirile pentru organizarea acestui referendum au intrat în linie dreaptă, buletinele de vot urmând să fie tipărite de tipografia Lidana.
Onisii a subliniat faptul că referendumul este organizat la solicitarea locuitorilor din actualul oraş Liteni, aceştia fiind nemulţumiţi de majorarea excesivă a taxelor şi impozitelor în urma intrării în vigoare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
„Din 2003, când a fost organizat referendumul de trecere la oraş, au fost foarte multe voci care au spus că nu trebuia să fim declarat oraş, pentru că nu îndeplineam condiţiile necesare. Foarte mulţi discutau pe tema măririi impozitelor şi taxelor, care anul acesta au explodat, motiv pentru care foarte mulţi cetăţeni au spus că nu se mai poate. Mai mult, alţii chiar au spus că nu a fost respectată legea pentru a transforma localitatea Liteni în oraş”, a precizat Tomiţă Onisii.
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente
El a amintit că în luna ianuarie a acestui an au fost începute primele discuţii cu privire la organizarea unui referendum pentru revenirea la statutul de comună, iar în luna februarie au fost organizate dezbateri publice cu cetăţenii pe această temă. Primarul din Liteni a precizat că la finalul lunii februarie a.c. a fost emisă Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a decis organizarea referendumului. „Toţi cetăţenii care au participat la aceste întruniri publice au fost de acord să iniţiem proiectul de hotărâre şi să lansăm procedura de organizare a acestui referendum”, a declarat Tomiţă Onisii.
Un alt referendum pentru revenirea la statutul de comună va avea loc duminică, 17 aprilie, în oraşul Dolhasca.
Potrivit noilor prevederi legale, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, referendumul este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. a