Sistemul cardurilor de sănătate s-a blocat, ieri, din nou mai bine de o oră şi jumătate, iar apoi a funcţionat cu dificultate. Medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, ne-a declarat că între ora 8.00 şi 9.30 sistemul nu a mers deloc, iar după aceea a dat numeroase erori. ”Vom reclama de fiecare dată când se întâmplă pentru că este incalificabil ce se întâmplă! Ne-au mâncat ficaţii. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate era obligată să ne pună la dispoziţie un sistem care să meargă, nu ceea ce există acum. O să le trimitem toate reclamaţiile pe care le primim”, a spus dr. Badrajan, nemulţumită nu doar de problemele din sistemul informatic, ci şi de atitudinea responsabililor din cadrul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate faţă de această problemă cu care se confruntă permanent medicii şi pacienţii.
Ea a afirmat că va discuta şi cu ceilalţi medici varianta ca, de fiecare dată când apar disfuncţionalităţi, pacienţii să fie invitaţi să semneze un protest ”pentru că ei sunt primii afectaţi”. ”Ni se spune mereu că sistemul nu este blocat, ci doar merge mai greu. Ne-am săturat să auzim asta”, a mai declarat medicul sucevean.
Problemele în funcţionarea sistemului cardurilor de sănătate sunt o constantă a activităţii din sistemul sanitar încă de anul trecut, de la introducerea acestui procedeu de dovedire a calităţii de asigurat şi de validare a serviciilor medicale. Contractul de mentenanţă pentru sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a expirat încă de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut şi acum instituţia se bazează doar pe resurse proprii pentru a menţine sistemul în funcţiune. Efectele disfuncţionalităţilor sunt creşterea timpului pe care pacientul îl petrece la uşa doctorului sau în cabinet, drumuri suplimentare în cazul în care sistemul se blochează, medicii nu pot valida serviciile medicale prestate, stres şi nervi mai ales în zilele de vineri, după 20 ale lunii, şi cel puţin o dată pe săptămână în afară de vineri.
Pentru sistemul informatic integrat pentru sănătate, implementat în 2012, statul a plătit peste 180 de milioane de euro. Mentenanţa programului pentru cardurile de sănătate trebuia asigurată timp de trei ani de la implementarea proiectului de către firma care a câştigat licitaţia, un consorţiu format din HP România şi Novensys Corporation. Firma Novensys SRL a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului 2014, înainte ca sistemul să devină operaţional.