Numărul de alegători înscrişi pe listele electorale permanente, publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), arată o situaţie paradoxală în foarte multe localităţi: numărul alegătorilor este mai mare decât numărul locuitorilor.
De exemplu, din anexa 2 a registrului electoral valabil în data de 5 aprilie 2016 aflăm că în municipiul Suceava sunt 97.205 alegători. Ultimul recensământ, cel din anul 2011, înregistrează în municipiul Suceava 92.121 de locuitori, de la nou-născuţi până la cei mai în vârstă concitadini. Numai populaţia între 0-14 ani din oraş însemna, conform recensământului oficial, 13.650 de locuitori.
Conform legii, listele electorale permanente cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul în localitatea pentru care se întocmeşte lista. Listele se actualizează anual, până la data de 1 martie, de primar împreună cu serviciile de evidenţă informatizată a persoanei. În anul în care au loc alegeri, actualizarea listelor se face în cel mult 15 zile de la data stabilirii datei alegerilor. Actualizările operate se comunică judecătoriei.
Plus/minus doi consilieri locali în nouă localităţi din judeţul Suceava
Se radiază persoanele decedate, cele care şi-au pierdut cetăţenia română, precum şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale. La schimbarea domiciliului, autoritatea competentă este obligată, din oficiu, să comunice primarului datele necesare înscrierii cetăţeanului în lista electorală de la noul domiciliu şi pentru radierea corespunzătoare din lista electorală a localităţii vechiului domiciliu.
L-am întrebat pe primarul de Suceava, Ion Lungu, despre cum se poate explica această diferenţă. Răspunsul a fost clar: ”recensământul a fost eronat”. ”La Direcţia de Evidenţă a Persoanelor avem înregistrate 114.000 de persoane cu domiciliul stabil în municipiul Suceava. Recensământul nu a fost corect realizat”, a afirmat primarul.
Numărul locuitorilor este important pentru stabilirea reprezentativităţii, adică a numărului de consilieri locali din fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. Pentru alegerile din iunie, se ia ca bază populaţia la data de 1 ianuarie 2016, cifră comunicată de Direcţia Judeţeană de Statistică.
Comparativ cu anul 2012, pentru alegerile din 5 iunie 2016 în judeţul Suceava au apărut următoarele modificări: localităţile Câmpulung Moldovenesc, Frătăuţii Vechi, Horodnic de Sus, Mitocu Dragomirnei, Suceviţa şi Şcheia au în plus câte doi consilieri locali, iar localităţile Ciocăneşti, Grămeşti şi Siminicea au mai puţin cu doi consilieri locali.
( 9 apr 2016, 21:20:42