Doi şoferi implicaţi într-un accident rutier mortal petrecut în august 2014 au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru culpă comună, din ancheta şi expertiza efectuată rezultând că ambii au încălcat reguli de circulaţie care au dus la deznodământul tragic. Elena Doina Olenici, din Horodnic de Sus, care conducea o Dacia Papuc, şi Corneliu Gheţău, din comuna Straja, care conducea un Audi A6, vor fi judecaţi pentru infracţiunea de ucidere din culpă.
Accidentul în urma căruia o femeie în vârstă de 78 de ani a decedat s-a petrecut pe 1 august 2014, pe DN 2H, pe direcţia Rădăuţi - Gălăneşti, în dreptul intersecţiei cu drumul comunal spre Horodnic.
Cum s-a petrecut accidentul
Elena Doina Olenici, în vârstă de 46 de ani, conducea Dacia Papuc dinspre Rădăuţi spre Gălăneşti, iar ajunsă la intersecţia cu drumul comunal 45 a virat la stânga, spre localitatea Horodnic de Jos. Din ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi rezultă că femeia a efectuat virajul fără a se asigura suficient, moment în care Dacia a fost lovită violent din spate de autoturismul Audi A6, condus de Corneliu Gheţău, tânărul în vârstă de 23 de ani, din Straja. Acesta din urmă a fost găsit vinovat pentru că nu a păstrat o distanţă corespunzătoare în mers, cauză din care nu a mai avut timp să frâneze.
În urma impactului violent au fost răniţi ambii conducători auto, precum şi două femei, pasagere în Dacia Papuc. Una dintre ele, Oltea Luţa, în vârstă de 78 de ani, a suferit leziuni foarte grave. Diagnosticată cu politraumatism acut închis, traumatism cranian sever, comă gradul III, traumatism toracico-abdominal, traumatism bazin şi hemiplazie stângă, femeia a murit după câteva ore, la Spitalul Judeţean Suceava. Celelalte victime, inclusiv cei doi şoferi, au scăpat cu leziuni uşoare.
Vina fiecăruia dintre cei doi inculpaţi
Anchetatorii au explicat în rechizitoriu de ce s-a impus trimiterea în judecată a ambilor şoferi. Astfel, cauza determinantă a accidentului a fost schimbarea direcţiei de mers de către conducătoarea Daciei, fără o semnalizare prealabilă sau cu o semnalizare întârziată (inculpata susţine că a semnalizat) şi fără a se asigura. Femeia a declarat că s-a uitat în oglinda retrovizoare şi nu a văzut nici o maşină. Procurorii au subliniat că zona în care s-a produs accidentul are vizibilitate bună, cu atât mai mult pe timp de zi, astfel că Elena Doina Olenici ar fi trebuit să observe autoturismul Audi dacă, într-adevăr, s-a uitat în oglinda retrovizoare.
De cealaltă parte, cauza favorizantă a accidentului, se arată în rechizitoriu, a fost nepăstrarea unei distanţe suficiente de către şoferul de la volanul autoturismului Audi A6, care, după toate probabilităţile, se pregătea să depăşească Dacia Papuc. Zona în care s-a petrecut accidentul este prevăzută cu indicator de interzicere a depăşirii.
„În situaţia de fapt a producerii accidentului, conducătorul autoturismului marca Audi A6 trebuia să reducă viteza la observarea automobilului Dacia şi să circule în spatele acestuia până la terminarea zonei de interzicere a depăşirii”, au arătat procurorii.
Concluzie: dacă măcar unul dintre şoferi era mai atent, tragedia era evitată
„Impactul putea fi evitat de ambii conducători auto dacă ar fi respectat normele rutiere impuse de situaţia de fapt şi de locul producerii accidentului”, este concluzia trasă în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Procesul în care vor fi judecaţi cei doi se va consuma, în prima sa parte, la Judecătoria Rădăuţi.
Până la o decizie definitivă a instanţei, cei doi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
( 9 apr 2016, 14:11:35
Pentru poliţiştii suceveni par mai importante însă acţiunile tip “Blocada”, desfăşurate cu radarele prin boscheţi şi ieşitul la „ciupeală” pentru a-şi face norma de amenzi şi dosare penale.
La fel de inexistenţi pe străzile oraşului sunt şi anemicii poliţişti locali care au atribuţii pe linie rutieră, dar care sunt trimişi să facă carieră la alungatul băbuţelor cu pătrunjel din preajma pieţelor