Meseria de poliţist se dovedeşte a fi una dintre cele mai râvnite ale momentului, chiar dacă este vorba de posturi de agent în mediul rural, la posturile comunale de poliţie. 956 de suceveni, în majoritate tineri, s-au înscris în această săptămână pentru unul dintre cele 54 de posturi de agent de poliţie scoase la concurs în judeţul Suceava. Pentru unele posturi, cele mai apropiate de municipiul Suceava, s-au înscris şi 30-40 de candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă este pentru postul de la Moara – 43 de candidaţi, urmat de cel de la Ipoteşti – 37 de candidaţi şi Bosanci – 32. La polul opus, o concurenţă mai mică era pentru posturile din zone mai izolate. Exemple în acest sens sunt posturile de la Straja, Ulma, Brodina sau Moldova Suliţa. Şi aici, după înscrierile de ieri, s-a ajuns la peste zece candidaţi pe loc. Aşadar, chiar şi posturile de poliţie mai greu accesibile, din localităţi foarte îndepărtate, au parte de o concurenţă importantă.
Aglomeraţie, aşteptare şi tensiune
Ieri, în ultima zi de înscrieri, holul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a fost la fel de aglomerat ca în toată săptămâna. Personalul de la IPJ Suceava a afişat numărul de candidaţi pentru fiecare post, pentru ca cei care se mai înscriau să-şi facă o imagine referitoare la ce şanse au şi eventual să opteze pentru posturile unde concurenţa era mai mică.
Printre mulţi candidaţi exista o stare de tensiune, legată de perioada lungă de aşteptare pentru ridicarea fişei medicale. Mulţi erau deja a doua zi la coadă.
„Am fost şi ieri (n.r. joi) şi am revenit de dimineaţă. Ne-au tot înscris ba pe liste, ba s-au făcut bonuri de ordine, apoi s-au rupt şi listele şi bonurile. Aşteptăm, dar nu ştim dacă reuşim să intrăm măcar astăzi”, ne-a spus Silviu, unul dintre tinerii care sperau să primească în cele din urmă fişa medicală.
Concurenţa foarte mare după numărul de înscrişi se va mai reduce probabil având în vedere că urmează vizita medicală, unde candidaţii trebuie să obţină calificativul apt medical şi psihologic. Dosarele complete trebuie depuse până pe data de 15 aprilie.Concursul organizat pentru cele 54 de posturi de poliţişti va avea trei probe, respectiv evaluarea performanţei fizice, un test scris tip grilă şi un interviu pentru departajare, dacă va fi cazul, în situaţie de egalitate. Proba scrisă va consta într-un test de tip grilă, elaborat din tematica și bibliografia recomandate, şi va avea loc în data de 14 mai 2016.
Mulţi studenţi vor să se facă agenţi
Fără îndoială, salarizarea este cea care atrage civilii spre uniforma de poliţist. Având în vedere că doar norma de hrană a unui poliţist este de aproape 1.000 de lei, câştigurile totale dintr-o lună ale unui agent de poliţie pleacă de la 2.000 de lei în sus. Chiar dacă pentru posturile de agenţi nu se cer studii superioare, foarte mulţi dintre cei care s-au înscris în aceste zile la concurs sunt absolvenţi de studii superioare.
Aceste recrutări din sursă externă, fără trecerea candidatului printr-o şcoală de poliţie, sunt o variantă de criză la care a apelat Poliţia Română, pentru a acoperi deficitul de poliţişti. Deficitul se înregistrează cu precădere la posturile de poliţie din mediul rural. După cum am arătat într-un material publicat în ediţia de ieri a ziarului nostru, foarte mulţi dintre poliţiştii cu experienţă ies la pensie în acest an.