Aproape 4.000 de elevi au ales să-şi facă studiile într-o unitate de învăţământ particular din judeţul Suceava, renunţând la învăţământul gratuit, oferit de şcolile publice.
Instituţiile de învăţământ private au devenit o alternativă viabilă şi modernă la şcolile de stat, ţinând cont că în octombrie 2011 numărul elevilor înscrişi în instituţiile şcolare particulare era de aproape 2.000, jumătate faţă de numărul din prezent. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Suceava, în judeţ funcţionează 21 de unităţi şcolare particulare, cu 3.688 de înscrişi.
Oferta educaţională a unităţilor cuprinde toate ciclurile de învăţământ – preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal.
Toate unităţile au acreditare sau autorizare
Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare să facă centralizarea şcolilor private din fiecare judeţ şi să facă publice informaţiile privind autorizarea de funcţionare sau acreditarea acestor şcoli.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în mare parte, instituţiile şcolare particulare din judeţ funcţionează pe baza unei autorizaţii de încredere acordată de Ministerul Educaţiei, iar multe dintre acestea şi-au depus documentaţia în vederea obţinerii acreditării. De cealaltă parte, sunt şi unităţi care au primit acreditare pentru toate specializările.
Acreditarea unei instituţii se face în doi paşi. Primul este autorizaţia de funcţionare provizorie, care reprezintă actul de înfiinţare, şi care acordă instituţiei dreptul de a desfăşura procesul de învăţământ. Cel de-al doilea pas este acreditarea, care conferă în plus dreptul de a emite diplome, certificate şi acte de studii recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava are 858 de înscrişi
Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava este cea mai mare unitate şcolară privată din judeţ, acesta figurând în statisticile IŞJ cu 858 de înscrişi. Toate nivelurile de studiu care funcţionează la „Filadelfia” – preşcolar, primar, gimnaziu, liceal (zi şi frecvenţă redusă) - au acreditare din partea Ministerului Educaţiei. Admiterea se face prin concurs de dosare.
Centrul de Studii ''Ștefan cel Mare și Sfânt - Bucovina" Câmpulung Moldovenesc (nivel liceal şi postliceal) ocupă locul doi la nivel de judeţ după numărul de elevi înscrişi – 355 în anul şcolar 2015-2016.
Unitatea a obţinut acreditare în 2009 pentru specializarea Asistent medical generalist (postliceal), celelalte fiind în curs de acreditare (Asistent farmacie şi Asistent balneofiziokinetoterapie şi, la liceu, uman).
De altfel, şcolile postliceale particulare s-au specializat în mare parte în pregătirea elevilor în meseriile de asistenţi medicali generalişti sau de farmacie şi, în ultimii ani, de tehnician în activităţi economice.
La Centrul de Studii ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt", Şcoala Postliceală Sanitară Rădăuţi, învaţă 280 de elevi, unitatea fiind autorizată, în curs de acreditare.
La Centrul de Studii European Fălticeni, Școala Postliceală Sanitară Fălticeni, învaţă 259 de elevi, unitatea fiind autorizată, în curs de acreditare, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” Suceava este acreditată (219 elevi), Şcoala Postliceală FEG Education Suceava este autorizată (206 elevi), Școala Postliceală Sanitară Centrul de Studii ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Suceava este acreditată pentru specializarea Asistent medical generalist (140 de elevi), Școala Postliceală Sanitară ”Laureatus” Siret este autorizată (82de elevi), Liceul Tehnologic „Moldova” Suceava are acreditare doar pentru specializarea Tehnician în turism, Liceul Natanael Suceava este acreditat pentru ciclurile de gimnaziu şi primar, Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Suceava a obţinut acreditare, Liceul Teoretic „Moldova” Suceava este autorizat, în curs de acreditare, iar Liceul Tehnologic „Ţara de Sus” Vatra Dornei este acreditat pentru nivelul postliceal.
624 de preşcolari în grădiniţe particulare
În judeţ funcţionează opt grădiniţe particulare, iar trei unităţi liceale au în structura lor şi nivel preşcolar.
În anul şcolar 2015-2016, cei mai mulţi înscrişi – 162 - figurează la Grădiniţa cu Program Prelungit "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" Suceava, acreditată din anul 2012.
Urmează Liceul „Filadelfia”, unde învaţă 119 preşcolari, Grădiniţa „Sfânta Maria” Rădăuţi, acreditată din 2009, cu 65 de înscrişi, şi Grădiniţa cu Program Prelungit „La Piticul Vesel” Suceava, autorizată în 2014 şi în curs de acreditare, cu 60 de înscrişi. Grădinița cu Program Prelungit ”Micul Prinț” Suceava este acreditată din 2011, şcolarizând 48 de micuţi.
Celelalte grădiniţe private sunt: Liceul Natanael Suceava (nivelul preşcolar, autorizat, cu 48 de preşcolari), Grădiniţa Nr. 20 „Samariteanul” Suceava (acreditată, 37 preşcolari), Grădinița cu Program Prelungit ”Triki Riki” Suceava (autorizată, în curs de acreditare, 28 de preşcolari), Grădiniţa cu Program Prelungit ”Paradisul piticilor” Gura Humorului (autorizată, în curs de acreditare, 23 de preşcolari), Grădinița cu Program Prelungit ”Cei șapte pitici” Suceava (autorizată, în curs de acreditare, 20 de preşcolari) şi Liceul „Virgil Madgearu” Suceava (Grădiniţa „Amis”, autorizată, în curs de acreditare, cu 14 preşcolari).