Eforturile de înfrumuseţare a municipiului Suceava, prin crearea de spaţii verzi, plantare de flori şi diverse alte lucrări de întreţinere a domeniului public, sunt adeseori zădărnicite de unii dintre noi, care au uitat total de bunul-simţ.
Acesta este şi cazul unor ghiolbani care ţin să epateze, urcându-se cu maşinile de teren pe spaţiile verzi recent amenajate în zona centrală a Sucevei, dar şi prin cartiere, deşi au la dispoziţie o grămadă de locuri unde să parcheze civilizat.
Unul dintre cele mai clare exemple de acest gen este cel al lateralei străzii Nicolae Bălcescu, unde, în faţa unei bănci comerciale, spaţiul verde, proaspăt săpat şi însămânţat cu gazon, peste care a fost montată şi plasă de protecţie, este brăzdat de roţile unei maşini, sau ale unor maşini pentru care spaţiile de parcare de pe stradă ori cele din parcările subterane din imediata apropiere nu au fost de ajuns.
O situaţie asemănătoare este vizibilă şi în faţa Palatului Administrativ, unde spaţiul verde, abia refăcut după ce a fost puternic afectat de lucrările de montare a pavajelor de granit, de anul trecut, poartă urmele trecerii unui şofer „priceput”, căruia locul de parcare special amenajat nu i s-a părut suficient, încât a trecut de bordura înaltă, urcând cu maşina cam un metru mai sus, până s-a afundat în pământ.
Situaţii asemănătoare sunt vizibile şi în alte zone din oraş, unde şoferii au încălecat bordurile, intrând de-a valma pe spaţiile verzi abia amenajate.
Nici pietonii nu s-au dovedit mai prejos, în anumite situaţii aceştia trecând peste zonele recent săpate şi însămânţate cu gazon ori pe care au fost puse flori, chiar de alături, la un pas distanţă, aveau trotuar pe care puteau circula fără a provoca distrugeri.
Situaţii de acest gen sunt vizibile atât în Centru, în faţa magazinului Orange, unde plasa de protecţie pusă peste zonele înierbate este afundată în pământ de urmele paşilor celor care au călcat pe acolo chiar şi când pământul era ud, de parcă nici nu au văzut că există ditamai trotuarul, dar şi în faţa Prefecturii Suceava, de-a lungul arterei principale, pe lateralele străzii, pe bulevardul George Enescu şamd.
Povestea meşterului Manole şi a eforturilor zadarnice de construire a bisericii care noaptea se surpa se repetă şi în zilele noastre, dar la un alt nivel, în care, oricât ar munci o mână de oameni, care au în grijă aceste spaţii verzi, în întreg oraşul, în urmă nu se mai vede mare lucru, câtă vreme alţii vin şi, cu nepăsare ori chiar cu nesimţire, distrug ceea ce s-a făcut.
( 8 apr 2016, 14:52:47
Adevaratii suceveni sunt civilizati si tin la orasul lor, dar ei au ajuns sa fie minoritari.