vineri, 8 apr 2016 - Anul XXI, nr. 83 (6196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aniversare

135 de ani de la prima lege pentru străini în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a sărbătorit ieri, 7 aprilie, 135 de ani de la emiterea primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România. „Legea asupra străinilor” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 aprilie 1881 şi prevedea reguli pentru cei care ajungeau pe tărâmuri româneşti spre sfârşitul secolului  al XIX-lea. Ea conţinea reglementările momentului în legătură cu  circulaţia străinilor care doreau să viziteze sau să locuiască în Principatul României.

”Primind ordinul de explusiune, străinul va trebui să arate punctul de la frontieră prin care voiesce să trecă şi în casul acesta, i-se va remite o foie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea să urmeze şi timpul cât va avea dreptul să se poprescă în fie-care localitate, până la frontieră. În casul de a contraveni la vre-una din aceste dispoziţiuni, străinul va fi condus afară din ţară prin forţa publică...”, stipula la acea vreme un articol din legea menţionată.

Într-un alt act normativ apărut mai târziu ca „Regulamentul din anul 1900” era prevăzut „Biletul de liberă trecere” pentru străinii intraţi în Regatul României, iar în anul 1903, Adunarea Deputaţilor a adoptat „Legea asupra organizării Poliţiei Generale a Statului”.

De atunci până în zilele noastre, legislaţia naţională s-a aflat într-un proces permanent de actualizare, în concordanţă cu exigenţele societăţii româneşti şi de armonizare cu reglementările europene. În prezent, Inspectoratul General pentru Imigrări are la nivel central şi în fiecare judeţ al ţării servicii sau birouri care lucrează în sprijinul cetăţenilor străini şi al comunităţii, cu atribuţii în  reglementarea dreptului de şedere, încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor, prevenirea şi combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate pe teritoriul României. Inspectoratul General pentru Imigrări administrează şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, la Bucureşti, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Giurgiu, precum şi două Centre de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică, în Ilfov şi Arad.

La sfârşitul primului trimestru al anului 2016, în evidenţele Biroului pentru Imigrări Suceava sunt înregistrate 1.500 de persoane, dintre care 1.050 provin din state precum Republica Moldova şi Ucraina, 450 din state membre ale Uniunii Europene, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa în judeţ sunt reîntregirea familiei, studii şi angajare în muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 135 de ani de la prima lege pentru străini în România.
 Vizualizări articol: 1760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
135 de ani de la prima lege pentru străini în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei