joi, 7 apr 2016 - Anul XXI, nr. 82 (6195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

”Traducere”

Semnificaţia culorii pe care o primiţi dacă ajungeţi ca pacient la UPU -SMURD Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pacienţii care se vor adresa Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) – SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava vor şti de la început cât timp vor avea de aşteptat până când vor fi consultaţi de un medic. În triaj, odată cu completarea fişei de prezentare în UPU vor fi încadraţi într-un grad de urgenţă şi vor primi pe mână un autocolant de culoare corespunzătoare nivelului de gravitate. Acelaşi cod va fi trecut şi pe foaia de prezentare în UPU.

Primul niveleste decod roşu, cu care pacientul intră direct la resuscitare, cu medic şi asistent imediat.

Aici se încadrează pacientul în stop cardio-respirator, cel sever traumatizat care nu răspunde la stimuli verbali, pacientul cu intoxicaţie medicamentoasă cu tensiune scăzută/inconştient, insuficienţă respiratorie severă, convulsii.

 

Nivelul II este de cod galben, alocat pacientului critic. Pacientul este preluat de asistent imediat, iar un doctor trebuie să-l vadă în mai puţin de 15 minute. Aici se încadrează pacientul cu traumatism cracio-cerebral sever, cu alterarea conştienţei, traumatismele severe, status mental alterat, expunerea la substanţe chimice: ochi, reacţii alergice severe, durere abdominală intensă non-traumatică, la pacienţi peste 50 de ani, durere de spate (non traumatică, non-musculoscheletală), supradoză (conştient)/sevraj, hemoragii digestive grave, AVC cu deficit major, criză severă de astm, respiraţie dificilă, hemoragie vaginală acută, cu durere şi semne vitale alterate, vărsături şi/sau diaree, suspiciuni de deshidratare, semne de infecţie gravă, chimioterapie sau imunodeprimare, febră mai mare de 38 grade Celsius la copiii mai mici de 3 luni, episod psihotic acut, hipo sau hiperglicemie în diabet, dureri puternice de cap, agresiunea sexuală. Urgenţă de cod galben este şi orice problemă a nou-născutului mai mic de 7 zile.

 

Pacienţii cu cod alb sunt văzuţi de un doctor şi un asistent în maximum două ore

Nivel III, cod verde (urgent) este pacientul cu funcţii vitale stabile, care necesită să fie preluat de un asistent şi un doctor în maximum 30 de minute. Încadrarea se face după ce asistentul medical de triaj determină semnele vitale: pulsul, frecvenţa respiratorie, tensiunea arterială şi saturaţia în oxigen, iar pentru orice copil cu vârsta mai mică de 3 ani, temperatura. Aici se încadrează traumele moderate, abuzul, agresiunea, probleme de dializă, criza moderată sau uşoară de astm, dispneea moderată, durerea toracică fără istoric de boală cardiacă, hemoragia digestivă şi vaginală cu semne vitale normale, convulsiile (conştient la sosire), psihoza acută/tentativa de suicid.

 

Nivel IV, de cod albastru,este pentru pacientul care prezintă funcţii vitale stabile şi are un timp maxim de preluare în zona de tratament de 60 de minute. Se încadrează aici pacientul cu traumatism cranio-cerebral, conştient, cu traumatisme minore, durere abdominală acută, sângerare din ureche, durere toracică fără insuficienţă respiratorie, vărsături şi diaree la copii peste 2 ani, fără deshidratare, tentativă de suicid/depresie, reacţie alergică minoră, corp străin intracornean, durere de spate cronică, infecţii acute ale căilor superioare, durere de cap (non migrenă) cronică.

 

Nivel V, cod albeste alocat pacientului care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă. Este vorba, de fapt, despre un consult. Timpul maxim de preluare în zona de tratament de către asistent şi doctor este de 120 de minute. Codul alb revine persoanelor care se prezintă în UPU cu traumatisme minore mai vechi de 24 de ore, angină fără simptome respiratorii, diaree fără vărsături şi deshidratare, menstruaţie, simptome minore, dureri abdominale cronice, afecţiuni psihiatrice.

 

Codul celor cinci culori este afişat şi în triaj la UPU, astfel că pacienţii şi aparţinătorii pot să evalueze singuri timpii de aşteptare. În cazul în care apar modificări semnificative în starea unui pacient, algoritmul de triaj este reluat integral. De asemenea, timpii de aşteptare pot suferi modificări în condiţiile în care apar pacienţi de cod roşu, care sunt preluaţi imediat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnificaţia culorii pe care o primiţi dacă ajungeţi ca pacient la UPU -SMURD Suceava.
 Vizualizări articol: 6759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Semnificaţia culorii pe care o primiţi dacă ajungeţi ca pacient la UPU -SMURD Suceava4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Glazura rapidă de cappuccino Este ideală dacă sunteți foarte grăbiți, dar vreți să transformați un blat din comerț sau niște brioșe banale și nu prea aspectuoase în ceva fin și gustos, despre care oaspeții ar putea jura că este făcut în casă…Avem nevoie de:2... Citeşte