Accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea şi punerea în valoare a ruinelor Curţii Domneşti, din centrul Sucevei, este considerată aproape sigură, în condiţiile în care, la o simulare efectuată conform grilei de evaluare a proiectelor prioritare, proiectul Sucevei depăşeşte cu mult cele 80 de puncte stabilite ca barem.
„Luni am fost la Bucureşti pentru a mă interesa de atragerea de finanţări pentru Curtea Domnească, este clar că valoarea finanţată nu poate fi peste 5 milioane de euro, iar nouă ne trebuie mai mulţi bani – aproximativ 17 milioane de euro. De aceea avem depusă o solicitare de finanţare şi pe fonduri norvegiene, de unde aşteptăm un răspuns”, a spus primarul Ion Lungu, care a fost la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la autoritatea de implementare a proiectelor pe fonduri europene, pentru a face demersurile necesare includerii Sucevei în lista celor 43 de proiecte care vor fi finanţate dintr-un buget total de 270,83 de milioane de euro.
„Lucrăm la un nou studiu de fezabilitate, cu modificările necesare pentru a ne încadra în cele 5 milioane de euro. Ca să putem contracta direct acest proiect trebuie să obţinem 80 de puncte la grila de evaluare tehnică. Noi am făcut o simulare şi ne-au ieşit undeva la 90 de puncte.
Sper ca până la finele anului să putem semna contractul de finanţare, în ideea că vom intra direct la finanţare, îndeplinind condiţiile tehnice şi financiare”, a adăugat edilul sucevean.
Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava a fost realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV-XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.