Aproximativ 20 de medicamente vitale pentru bolnavii care suferă de cancer, afecţiuni cardiovasculare cronice, diabet şi boli psihice, care sunt trataţi în ambulatoriu, lipsesc de aproximativ un an de pe piaţă. De exemplu, Tamoxifen – recomandat în tratamentul cancerului de sân, Zoladex - pentru cancerul de prostată, Sintrom - pentru tratamentul şi profilaxia bolii tromboembolice, Vessel Due - indicat în patologia vasculară cu risc de tromboză, unele tipuri de insuline nu se găsesc la farmaciile din judeţul Suceava. Există o parte dintre medicamente care au dispărut din farmacii de aproape un an, fără ca Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate să anunţe medicii să nu le mai prescrie.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, ne-a confirmat, ieri, că ştie de la colegii săi farmacişti despre această problemă în aprovizionarea cu medicamente şi că prin Colegiul Farmaciştilor au fost făcute demersuri pentru remediere. Din păcate pentru bolnavi, fără rezultat. Din informaţiile primite la Colegiul Farmaciştilor de la farmaciile din judeţ rezultă că medicamentele care fac parte din tratamentul bolnavilor cronici în ambulatoriu, de negăsit de circa un an, sunt Atacand, Avodart capsule, Betaloc Zoc, Clexane (toate concentraţiile), Cordarone, Coreflux, Depakine, Detralex capsule, Digoxin, Duodart capsule, Duphaston, Grimodin, Imovane, Ipaton, Isodinit, Isoptin, Levetiracetam, Lioresal, Lokren, Lyrica, Metotrexat 2,5 mg capsule, Plavix, Rispolept soluţie, Roferon 9000, Seretide, Sintrom capsule, Siofor 850 mg capsule, Spiriva, Symbicort, Tamoxifen, Tarka (toate formele), Topran 25 mg capsule, Vessel due capsule, Vigantoletten 1000 şi 500.
Medicii nu au fost informaţi oficial de Ministerul Sănătăţii despre lipsa medicamentelor
Explicaţia ar fi ieftinirea medicamentelor pe piaţa românească, ceea ce ar face ca importatorii să nu fie interesaţi să mai vândă această categorie de medicamente în ţară. Doiniţa Cocriş afirmă că farmaciile se confruntă chiar cu o condiţionare din partea unor depozite, în sensul achiziţionării şi a unor produse mai puţin solicitate. ”Există o condiţionare din partea unor depozite, ca pentru un anumit număr de cutii din medicamentele vitale, să iei de o anumită valoare medicamente cu eliberare mai lentă de pe raft”, ne-a declarat Doiniţa Cocriş.
Ea a precizat că, în calitate de preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Suceava, intenţionează să trimită un memoriu premierului Dacian Cioloş şi Parlamentului, prin care să informeze asupra acestei situaţii şi să le ceară să intervină.
Şefa secţiei Oncologie din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Doina Ganea Motan, ne-a declarat, ieri, că până în prezent nu a primit nici o adresă oficială de la Ministerul Sănătăţii, prin care oncologii să fie informaţi să nu mai prescrie medicamentele cu care farmaciile nu reuşesc să se aprovizioneze. Medicul a precizat că există analogi la acestea, însă cel puţin în cazul Tamoxifen ar fi o oarecare problemă deoarece este recomandat în prima linie de terapie în cazul cancerului la sân. ”Ne vom orienta, ca să nu lăsăm pacienţii netrataţi”, a mai spus dr. Ganea Motan.