miercuri, 6 apr 2016 - Anul XXI, nr. 81 (6194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incendiu devastator

Biserica din Burla, veche de 170 de ani, mistuită de flăcări în toiul nopţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Biserica „Sf. Dumitru” din Burla, singurul lăcaş de cult ortodox din comună, a fost mistuită într-un incendiu devastator produs în noaptea de luni spre marţi. Focul a pornit puţin după miezul nopţii şi a cuprins cu repeziciune întreg lăcaşul, făcând practic imposibil de salvat ceva din lucrurile aflate în interior. Opt autospeciale de intervenţie de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi şi de la Garda de Intervenţie Siret, împreună cu pompieri aparţinând Serviciilor Voluntare din localităţile Volovăţ şi Milişăuţi, au intervenit aproape şase ore pentru stingerea vâlvătăii, biserica fiind construită din lemn.

La sosirea echipajelor de intervenţie ardeau violent acoperişul şi interiorul bisericii, existând pericolul de propagare la prăznicarul şi clopotniţa din apropiere, dar şi la două gospodării învecinate. Biserica era construită din lemn, cu învelitoare din tablă şi pereţii izolaţi cu polistiren, ceea ce a favorizat propagarea incendiului cu rapiditate. Flăcările au distrus întreaga construcţie pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, în foc fiind mistuite şi obiectele de mobilier, obiectele bisericeşti, arhiva şi biblioteca parohiei. Din nefericire, din vechea biserică construită din lemn nu a mai rămas decât un morman fumegând.

Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ne-a relatat la locul incendiului: „Am intervenit cu opt autospeciale împreună cu pompierii voluntari pentru lichidarea incendiului care a afectat biserica din Burla. La sosirea noastră ardea în totalitate acoperişul bisericii, iar apoi focul s-a propagat la întreaga construcţie din lemn, izolată cu polistiren. Din păcate biserica a ars în totalitate pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, însă am reuşit să salvăm prăznicarul şi clopotniţa din preajmă.”

 

Biserica „Sf. Dumitru” din Burla este a doua biserică distrusă de flăcări în sat, în ultimii 100 de ani

Povestea Bisericii „Sf. Dumitru” din Burla a început în anul 1846, când comunitatea satului Horodnic a construit o biserică de lemn în satul lor. Aceasta a funcţionat la Horodnic până după Primul Război Mondial, când, după construirea unei biserici noi în comunitate, credincioşii din Horodnic au donat biserica veche comunităţii satului Burla. Vechea biserică din satul Burla fusese distrusă de flăcări în anul 1918, în timpul războiului, credincioşii din acest sat rămânând atunci fără lăcaş de cult.

Mircea Belciug, preotul paroh al bisericii distruse de flăcări, ne-a povestit: „Bisericaa fost mutată în anul 1925, din cauza faptului că pe locul acesta a existat o altă biserică ce în Primul Război Mondial, în anul 1918, a luat foc în urma luptelor de aici. Pentru că oamenii erau foarte săraci şi nu au avut posibilitatea să-şi construiască o altă biserică, au hotărât să ia biserica de la Horodnic, care le-a fost dată gratuit. Ceea ce s-a întâmplat acum este o mare nenorocire pentru comunitatea din Burla, care a rămas a doua oară fără biserică. Nu ne dăm seama cum s-a putut întâmpla aşa ceva, dar cred că a fost un scurtcircuit, pentru că de duminică la prânz nimeni nu a mai intrat în biserică. Este o tragedie şi vreau să spun că oamenii sunt devastaţi de atâta supărare şi de atâta durere. Mai ales când trec pe aici prin locul ăsta şi văd că biserica nu mai există...”

 

Cei 2.300 de credincioşi din comuna Burla au rămas fără singura biserică ortodoxă din sat

Incendiul devastator de la Burla a cauzat o mare pierdere comunităţii locale de credincioşi, care au rămas fără singurul lăcaş de cult ortodox din comună. Biserica „Sf. Dumitru” fusese renovată în interior şi resfinţită în duminica Rusaliilor din anul 2015. Mulţi dintre ei nu-şi pot stăpâni lacrimile, după nenorocirea abătută asupra lor. „E foarte mare tragedia, pentru că de curând, nu are un an împlinit de când s-a renovat, s-a reconstruit, s-a făcut foarte frumoasă. Ştie Cel de Sus, Domnul, de ce s-a întâmplat asta. Păcat, că era foarte frumos făcută în interior şi păcat de pierdere pentru sat”, ne-a spus Stela Zepciuc, din Burla.

O altă credincioasă cu lacrimi în ochi ne-a declarat: „E o supărare, cum nu. Era o biserică frumoasă, curată, şi uite, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ce să facem. Am fost, am plâns, am fost şi aseară. Ne-am oprit aici să vedem. În Postul Mare, asta a fost chiar o tragedie, să ştiţi. Cine ştie de la ce s-a întâmplat. Noi nu ştim. Ferească Dumnezeu!”

Viorel Pintiliuc, primarul comunei Burla, încearcă acum să adune comunitatea şi să construiască o altă biserică ortodoxă pentru credincioşi.

„Am semnale foarte bune, am foarte mulţi consăteni în străinătate, deja au început să vină donaţiile. Ne vom organiza de mâine (astăzi – n.r.) într-un comitet, vom deschide două conturi. Sperăm ca lumea să înţeleagă şi să putem construi o biserică aşa cum îi şade bine unei comune în 2016. Ne pare rău că în condiţiile astea s-a întâmplat. E o tragedie în primul rând sentimentală şi spirituală pentru că nu se găseşte la tot pasul o biserică de aproape 200 de ani. Din păcate suportăm consecinţele, lumea sper să fie înţelegătoare şi să facem o biserică nouă pentru ca întreg satul de credincioşi creştini ortodocşi să aibă unde se închina duminica”, a declarat primarul Viorel Pintiliuc.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită de pompieri ca fiind efectul termic al curentului electric generat de un conductor electric defect sau neizolat. Chiar dacă biserica avea o vechime de 170 de ani şi era o construcţie deosebită din bârne de lemn, ea nu făcea parte din categoria monumentelor istorice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica din Burla, veche de 170 de ani, mistuită de flăcări în toiul nopţii.
 Vizualizări articol: 3580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica din Burla, veche de 170 de ani, mistuită de flăcări în toiul nopţii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Exemplu trimis de
( 6 apr 2016, 19:40:20
Doriţi să vedeţi cum gândeşte un cretin ? Citiţi mesajul de mai sus! Câtă dreptate avea cel care a spus că odată cu inventarea Internetului, prostul satului a devenit formator de opinie! Revenind, se pun câteva întrebări: a) Cine a şters această biserică din Lista monumentelor de arhitectură ? b) Când a fost inspectat de către Direcţia pentru cultură şi patrimoniu Suceava acest obiectiv ? c) Cine a verificat documentaţia tehnică pentru reparaţiile capitale din 2014 ? d) Sumele acordate de primăria Burla, au fost justificate ? e) Organele de control ale Arhiepiscopiei au verificat aceste lucrări ? etc.,etc.; etc.; etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Menemen (scrob turcesc cu legume) Dacă vă place scrobul din ouă proaspete sau omletele umplute cu tot felul de bunătăți, probabil vă va cuceri această rețetă foarte simplă, dar care vă garantează un preparat consistent și absolut delicios.Avem nevoie de:3-4 ouă, o roșie, 2 cepe mari... Citeşte