Zece oameni care mergeau la muncă, la plantat puieţiîn pădure, au ajuns la spital, ieri dimineaţă, după ce microbuzul cu care se deplasau s-a răsturnat la marginea şoselei. Oamenii au trăit clipe de coşmar, fiind aruncaţi unul peste altul în microbuzul Ford Tranzit care avea doar opt scaune, cu tot cu cel al şoferului. Maşina a fost scăpată brusc de sub control, pe o porţiune în linie dreaptă, ceea ce îi face pe poliţişti să creadă că şoferul a aţipit la volan pentru o fracţiune de secundă. Din fericire, cei zece oameni au scăpat cu viaţă, doar unul fiind diagnosticat cu leziuni mai grave.
Microbuzul scăpat brusc de sub control a intratîn şanţ şi s-a răsturnat
Accidentul a avut loc în jurul orei 7.30, pe DJ 290 D, pe raza comunei Şerbăuţi. La volanului microbuzului tip 8+1 (unul din scaunele din mijloc era scos) se afla Vasile Cozmei, în vârstă de 46 de ani, din Calafindeşti. Acesta plecase de la Calafindeşti, alături de nouă pasageri, toţi consăteni, şi mergea spre satul Grigoreşti, comuna Siminicea, unde oamenii munceau la plantat copaci, pe o suprafaţă a unui ocol silvic privat.
Accidentul s-a petrecut după ieşirea din Şerbăuţi spre Dărmăneşti. Pe o porţiune de drum în linie dreaptă, microbuzul a pătruns brusc pe sens opus, izbindu-se în şanţul de la marginea drumului, după care s-a răsturnat.
La faţa locului s-a intervenit cu cinci ambulanţe şi două echipaje de descarcerare.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a declarat: „În microbuz se aflau zece persoane, care au suferit diferite leziuni, cea mai gravă fiind suferită de un bărbat în vârstă de 53 de ani, cu suspiciuni de fractură de bazin. După triere, toate victimele, opt bărbaţi şi două femei, conştiente şi cooperante, au fost transportate la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului judeţean Suceava”.
Medicii au confirmat ulterior că ceilalţi nouă pasageri au suferit leziuni uşoare, care nu le-au pus viaţa în pericol. Totuşi, o parte dintre ei au suferit multiple contuzii, care vor necesita destul de multe zile de îngrijiri medicale.
“Nu puteam ieşi din maşină, eram unul peste altul”
Oamenii au descris clipele de coşmar prin care au trecut.
„Mergeam la pădure, la lucru, ştiu doar că ne-am trezit răsturnaţi în şanţ. Nu puteam ieşi din maşină, eram unul peste altul, asta e tot ce îmi amintesc”, ne-a relatat Mihai Racolţa, unul dintre pasageri, care avea mai multe leziuni la nivelul coastelor.
„Eram în spatele şoferului şi dintr-odată ne-am dus în şanţ, m-am trezit cu oameni peste mine, nu ştiam cum să facem să ieşim”, a relatat şi Sandu Diaconescu.
Şoferul, confuz în declaraţii
Având în vedere modul în care s-a produs accidentul, poliţiştii au stabilit că, cel mai probabil, conducătorul auto a aţipit la volan. Urmele de pe asfalt au arătat că maşina şi-a schimbat brusc direcţia spre stânga.
Şoferul, Vasile Cozmei, a dat vina pe o posibilă problemă tehnică: “A început să-mi fugă spatele la maşină, nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Poate să fi fost o explozie la un cauciuc, nu ştiu, drumul era drept, pur şi simplu nu ştiu ce s-a întâmplat”.
Varianta exploziei de pneu nu s-a confirmat însă în ancheta efectuată ulterior.
Microbuzul nu era autorizat pentru transportul persoanelor la locul de muncă
După cum am constatat la faţa locului, maşina avea şapte scaune, plus cel al şoferului. Aşadar, în mod cert numărul de pasageri era mai mare decât numărul de locuri din autoutilitara Ford.
Oamenii urmau să lucreze pentru o societate care efectuează amenajamente silvice. Două microbuze au plecat ieri dimineaţă de la Calafindeşti la Grigoreşti, unul fiind cel implicat în accidentul de la Şerbăuţi. Maşinile erau puse la dispoziţie de o firmă locală a doi fraţi, unul dintre aceştia fiind preotul din sat Ciprian Cucu,, care a ajuns şi el la locul accidentului.
Din verificările efectuate ieri de poliţişti rezultă că maşina nu era autorizată de RAR pentru a face transport de persoane la locul de muncă, astfel că certificatul de înmatriculare al maşinii urmează să fie retras.
Condiţiile în care se efectua transportul urmează să fie lămurite de poliţişti. Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava urmează să verifice dacă oamenii aveau documente legale de muncă. Pacienţii ajunşi la Spitalul Judeţean Suceava au fost evazivi când au fost întrebaţi pentru cine lucrau şi în ce condiţii.