După un scandal de la nivel naţional, iscat într-o grădiniţă particulară din Bucureşti, care funcţiona în afara legii, Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare să facă centralizarea unităţilor de învăţământ private din fiecare judeţ. Mai mult, inspectoratele sunt obligate să facă publice informaţiile privind autorizarea de funcţionare sau acreditarea acestor şcoli.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, prof. Cezar Anuţei, a anunţat că la nivelul judeţului nu funcţionează şcoli particulare fără a avea autorizaţie sau acreditare.
„Statisticile privind aceste şcoli sunt în curs de realizare, însă în Suceava nu sunt probleme. Condiţiile de studiu sunt foarte bune, şcolile sunt în evidenţa inspectoratului, iar din punct de vedere legal toate au autorizaţie sau acreditare”, a spus Anuţei.
Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor „să asigure informarea părinţilor cu privire la lista actualizată a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular acreditate/autorizate”. Inspectoratele şcolare vor colabora cu Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) pentru a furniza o imagine la zi a acestor informaţii.
Lista va fi elaborată într-un format accesibil publicului larg şi va fi afişată atât la avizierele inspectoratelor şcolare judeţene, cât şi pe prima pagină a site-urilor inspectoratelor şcolare/instituţiilor conexe.
„Părinţii trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză o unitate de învăţământ preuniversitar acreditată/autorizată şi să aibă toate datele necesare în legătură cu statutul acestor şcoli”, a transmis ministerul.
Zeci de şcoli particulare în Suceava
Într-o centralizare realizată de Inspectoratul Şcolar Suceava, aferentă anului şcolar trecut (2014-2015), în judeţ figurau 12 grădiniţe particulare, o şcoala gimnazială, cinci unităţi liceale şi nouă şcoli postliceale.
Cele mai multe funcţionează în municipiul Suceava: Grădiniţa Nr. 20 ”Samariteanul”, Grădiniţa cu Program Prelungit – GPP ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, GPP ”Micul Prinț”, Grădiniţa cu Program Normal - GPN ”Veverița”, GPP ”Amis”, GPP ”La piticul vesel”, GPP ”Triki Riki”, GPP ”Little Paradise”, GPP ”Cei șapte pitici”, Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic "Moldova", Liceul Tehnologic ”Moldova”, Şcoala Postliceală Sanitară ”Christiana”, Liceul Teoretic „Filadelfia”, Centrul de studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt", Şcoala Postliceală FEG Education, Şcoala Gimnazială „Natanael” Suceava.
Conform legislaţiei, acreditarea unei instituţii se face în doi paşi. Primul este obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie, care reprezintă actul de înfiinţare, şi care acordă instituţiei dreptul de a desfăşura procesul de învăţământ. Cel de-al doilea pas este obţinerea acreditării, care conferă în plus dreptul de a emite diplome, certificate şi acte de studii recunoscute de Ministerul Educaţiei.