marţi, 5 apr 2016 - Anul XXI, nr. 80 (6193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uite păşunea, nu-i păşunea

Dealul Harbuzului din Rotunda - Liteni, pe cale să pocnească într-un mare scandal cu retrocedări dubioase de terenuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Dacă problemele de la Dealul Harbuzului vor pocni, pre mulţi din Liteni îi va popi!”, este previziunea sumbră a consilierului local Lenuţa Balan. Potrivit alesului local, Dealul Harbuzului, o zonă din localitatea Rotunda, oraşul Liteni, reprezintă unul din cele mai mari tunuri pe linie de retrocedări. De aproape 13 ani, terenurile din această zonă sunt în centrul atenţiei oamenilor din sat, dar persoane cu funcţii de conducere pe la diferite instituţii, inclusiv Primăria Liteni, au preferat să muşamalizeze toate neregulile constatate de-a lungul timpului. De altfel, acest subiect a fost şi pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local Liteni, acolo unde s-au cerut lămuriri despre situaţia faptică a celor 40 de hectare de teren de pe locul numit Dealul Harbuzului, lămuriri care nu au venit, şi probabil că se va încerca trecerea sub tăcere a acestui caz deloc plăcut.

 

Cum au ajuns 40 de hectare de teren din Rotunda pe mâna urmaşilor unui fost boier din Horodniceni

Pe data de 24 martie 2010, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Suceava a eliberat titlul de proprietate nr. 3.170 pentru o suprafaţă de 40 de hectare de teren agricol către Marie Nicole Manu, descendenta lui Nicolae Ioan Manu, boier care a locuit până la sosirea la putere a comuniştilor la Horodniceni.

Întrebarea firească este de ce o persoană care a avut terenuri la Horodniceni este împroprietărită la Liteni, mai exact pe Dealul Harbuzului din Rotunda. Explicaţia oferită de Primăria Liteni într-o hârtie care datează din 17 februarie 2016 este aceea că terenul respectiv nu a aparţinut niciodată acestei unităţi administrative, ci era în „evidenţele Agenţiei Domeniilor Statului”.

Istoria începe însă din 2003, când Marie Nicole Manu a solicitat 50 de hectare de teren, iar cei de la ADS ar fi trebuit să i le dea din rezerva pe care o aveau. Or, acest lucru nu s-a întâmplat vreme de 7 ani, iar în 2010, când în final s-a dat terenul, Marie Nicole Manu a primit nu 50 de hectare pentru care a depus acte justificative, ci doar 40 de hectare de teren agricol. Surpriză, urmaşa boierului din Horodniceni nu a părut nemulţumită că i s-au furat 10 hectare de teren şi a luat efectiv în proprietate doar 40 de hectare de teren pe Dealul Harbuzului.

 

Păşunea „teren agricol”, mulsă atât de urmaşii fostului boier, cât şi de Primăria Liteni

Chiar dacă a primit titlul de proprietate abia în martie 2010, Marie Nicole Manu l-a avut în administrare încă din 2003, lucru dovedit atât cu acte oficiale, cât şi din declaraţiile sătenilor.

„În anul 2003 s-au încheiat protocoale de predare-primire a 40 hectare de păşune, respectiv 10 hectare suprafețe de pământ. Din anul 2003 până în anul 2008 nimeni nu a cunoscut nimic de existența acestor protocoale, însă când Ministerul Agriculturii a oferit subvenție pentru suprafețe agricole și suprafețe de pășune s-au aflat noii proprietari. Crescătorii de animale au aflat atunci că pășunea nu mai este în administrarea Primăriei Liteni, ci este proprietatea unui fost boier din comuna Horodniceni. Timp de 3 ani, suprafața de 40 ha a fost pășunată de crescătorii de animale din satul Rotunda care au plătit arendă pe suprafața sus menționată. Proprietarul a primit subvenție frauduloasă, dar şi arendă frauduloasă, şi asta pentru că la acea dată nu a existat nici o punere în posesie. Ca urmare, pe suprafața respectivă s-a primit subvenție dublă, atât de către Primăria Liteni, cât și de boierul din Horodniceni”, a arătat consilierul local Lenuţa Balan.

De altfel, într-un act adiţional semnat pe 27 aprilie 2009 între Constantin Manolache, bărbatul care a fost mandatat să reprezinte interesele lui Marie Nicole Manu, şi Toader Damian, un crescător de animale din Rotunda, se închiria ultimului suprafaţa de 17 hectare de teren. Durata contractului era de 5 ani, iar pentru fiecare hectar de teren Toader Damian plătea descendentei boierului suma de 100 de lei.

În acelaşi act adiţional se menţiona şi faptul că Toader Damian se obliga să plătească până la finele anului 2009 suma de 850 de lei, „reprezentând contravaloarea păşunatului pentru anii 2006, 2007 şi 2008”.

 

Urmaşii fostului boier au vândut cele 40 de hectare de teren cu 720.000 de lei

Faptul că Dealul Harbuzului a fost mereu păşune şi nu teren agricol poate fi confirmat de oamenii din Rotunda. De altfel, şi actele oficiale dovedesc acest lucru. În afara actului adiţional încheiat cu Toader Damian, mai poate fi adusă în discuţie şi hârtia prin care APIA Suceava a acordat subvenţii în cursul anului 2010.

Aşa se face că pentru 50 de hectare ocupate cu plante de nutreţ şi păşuni naturale în oraşul Liteni, Constantin Manolache a încasat subvenţii de la APIA. Interesant este că subvenţia a fost încasată pentru 50 de hectare în condiţiile în care titlul de proprietate emis în cursul aceluiaşi an este pe o suprafaţă de numai 40 de hectare.

Un alt semn de întrebare este de ce Hotărârea de Consiliu Local Liteni din 31 august 2011, prin care primarul a fost obligat să înceapă demersurile de anulare a titlului de proprietate emis pe numele lui Marie Nicole Manu, nu a mai fost dusă la îndeplinire niciodată.

Ba, mai mult, în februarie 2016, primarul menţionează următoarele: „Referitor la anularea titlului de proprietate pentru terenul de 40 de hectare din Dealul Harbuzului, ne-am consultat cu avocaţi şi din discuţiile avute a rezultat că nu sunt motive pentru introducerea acţiunii de anulare la instanţa de judecată deoarece nu facem dovada dreptului de proprietate”.

Între timp, Marie Nicole Manu a şi vândut cele 40 de hectare de teren, iar prin contractul de vânzare încheiat cu Cooperativa Agricolă Moldavia din Truşeşti - Botoşani în noiembrie 2015 urma să încaseze suma de 720.000 de lei.

 

Consilier local Lenuţa Balan: „Crescătorii de animale din satele Rotunda și Corni sunt la limita răbdării”

Una peste alta, subiectul păşunilor de pe Dealul Harbuzului rămâne unul dureros şi extrem de încâlcit, din care cei care au avut de pierdut cel mai mult sunt oamenii din Rotunda.

„Crescătorii de animale din satele Rotunda și Corni sunt la limita răbdăriisă vadă cum <Dealul Harbuzului> nu mai este pășunea cu care își cresc animalele de atâția ani. Această pășune este vitală pentru crescătorii de animale din zonă. Traiul acestor cetățeni este asigurat în procent foarte mare de creșterea animalelor, iar hrana animalelor a fost obținută de-a lungul anilor de pe această suprafață de pe teren. Cetățenii din satele Rotunda și Corni din orașul Liteni sunt total nemulțumiți și contrariați de faptul că autoritățile locale nu au făcut nimic pentru a stopa distrugerea pășunii, pentru că nu au făcut nimic pentru a nu se vinde această pășune, pentru că au dat-o cu prea multă ușurință către alți proprietari”, a concluzionat consilierul local Lenuţa Balan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dealul Harbuzului din Rotunda - Liteni, pe cale să pocnească într-un mare scandal cu retrocedări dubioase de terenuri.
 Vizualizări articol: 3903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dealul Harbuzului din Rotunda - Liteni, pe cale să pocnească într-un mare scandal cu retrocedări dubioase de terenuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei cu ceapă Sunt o versiune a tocineilor bucovineni obișnuiți, dar pentru unele persoane, care nu suportă gustul pur de cartof, sunt preferați.Avem nevoie de:4-5 cartofi mari, o ceapă mică tocată, 1-2 ouă, o lingură bună de smântână grasă, o... Citeşte