Pentru a marca şi anul acesta Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului – 2 aprilie, Grădiniţa Specială Fălticeni, în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni, Grădiniţa „Pinocchio”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Ion Irimescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 3 ”Mihail Sadoveanu” şi Centrul „Sfânta Tereza”, a organizat vineri, 1 aprilie, mai multe evenimente ce şi-au propus informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a Tulburărilor din Spectrul Autismului (TSA).
De la ora 10,00, copii cu dizabilităţi împreună cu cadre didactice de la Grădiniţa Specială şi voluntari de la colegiile „Mihai Bacescu” şi „Vasile Lovinescu” au plecat într-un marş pe traseul Grădiniţa Specială - Primăria Fălticeni – Piaţa “Nada Florilor” (unde au fost lansate baloane albastre, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism) - Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu”, locaţie în care s-au desfăşurat jocuri în aer.
Prof. Elena Varganici, directoarea Grădiniţei Speciale Fălticeni, ne-a declarat: “Ne-am bucurat de sprijinul Primăriei municipiului Fălticeni şi al Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, care ne-a asigurat deplasarea în condiţii de siguranţă pe tot traseul. De asemenea, conducerea Şcolii Gimnaziale <Ion Irimescu> ne-a pus la dispoziţie modernul teren de sport unde copii şi adulţi, cu autism sau fără, am petrecut împreună câteva clipe de destindere prin joc şi mişcare.
Fiecare copil cu autism are nevoie de program de intervenţie personalizat, conceput pe nevoile proprii de educaţie şi dezvoltare. Astăzi solicităm din partea societăţii un gest prin care să arătăm că ne pasă. Persoanele cu autism fac parte, vrem - nu vrem, din viaţa noastră. Au nevoie de înţelegerea şi sprijinul nostru pentru a înţelege lumea înconjurătoare, pentru a se integra în societate. Numai iubindu-i şi acţionând împreună putem să-i ajutăm”.
Pentru sensibilizarea populaţiei din municipiul Fălticeni au fost distribuite materiale de promovare a serviciilor oferite în cadrul Grădiniţei Speciale Fălticeni copiilor cu autism. Au avut loc şi activităţi ludice de relaxare şi socializare cu participarea copiilor din Grădiniţa Specială şi a preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul de masă, distribuirea de fundiţe albastre, discuţii libere cu părinţii, dezbateri, activităţi practice.
Autismul reprezintă o prioritate în politicile de sănătate
Prof. Cristina Lemni, coordonator proiect, ne-a declarat: “Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite. În toată lumea, în jurul datei de 2 aprilie, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 66 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.
În spirit de solidaritate şi respect faţă de persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autismului şi familiile acestora, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului, am organizat pentru al treilea an consecutiv un marş de susţinere. Apelul nostru se îndreaptă către toţi cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susţinători, terapeuţi, asistenţi sociali, studenţi, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanţi mass-media. Marşul din data de 1 aprilie trage un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. Împreună, putem deveni vocea care reprezintă interesele şi drepturile copiilor noştri speciali în societate”.
Cristina Lemni a precizat că există Legea 151/2010, Legea autismului, dar nu există norme de aplicare, chiar dacă au trecut şase ani. Pe 14 martie s-au publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii aceste norme şi în termen de 10 zile, până pe data de 24 martie, specialiştii în domeniu au putut face propuneri sau modificări la aceste norme.
“Eu personal am analizat aceste norme şi am făcut câteva propuneri/ modificări la aceste norme de aplicare şi le-am transmis celor responsabili. Sperăm ca în viitorul apropiat să se aprobe aceste norme şi viitorul acestor copii sa fie mai bun”, a precizat Cristina Lemni.