Sute de oameni, printre care şi numeroşi copii, au fost prezenţi ieri în parcarea Iulius Mall, acolo unde reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Suceava au făcut mai multe demonstraţii şi au prezentat armele, vehiculele din dotare, dar şi alte aspecte care ţin de activitatea acestei instituţii. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.
Cum era de aşteptat, cele mai gustate momente au fost cele în care trupele speciale ale Jandarmeriei au executat o serie de exerciţii demonstrative. Aplauzele cele mai puternice le-au primit câinii din dotarea IJJ Suceava şi conductorii acestora.
Unul dintre cei trei câini care a fost prezent la demonstraţiile de ieri a sărit peste un obstacol în flăcări, dar şi peste un cerc care ardea. Copiii au fost cei mai entuziasmaţi de prestaţia patrupedului, iar răsplata a venit prin aplauze.
La fel de savuroase au fost şi momentele în care jandarmii, cu ajutorul câinilor din dotare, au prins un presupus infractor. Exerciţiul a cuprins imobilizarea unei persoane de către un câine, iar mai apoi, pentru că individul era prea periculos, demonstraţia de imobilizare s-a făcut cu ajutorul a doi câini dresaţi şi antrenaţi special în acest sens.
Trupele de intervenţie rapidă ale jandarmilor suceveni au arătat şi ce trebuie făcut în cazul în care o persoană este atacată pe stradă, inclusiv cu un cuţit sau cu arme de foc. Din program nu au lipsit spargerea de BCA-uri sau ţigle şi demonstraţii de tehnică de luptă de autoapărare.
Prinderea unor indivizi care se ocupau cu „traficul de arme” a constituit un alt episod al exerciţiului demonstrativ de ieri, scenariu care a cuprins blocarea maşinii cu care circulau „infractorii”, precum şi încătuşarea acestora, urmată de transferul lor în maşina Jandarmeriei.
Jandarmii montani au coborât de pe clădirea Iulius Mall pentru „a salva” un turist rămas blocat pe o coardă montată într-o zonă periculoasă. Fiecare moment a fost descris amănunţit, astfel încât publicul, în special copiii, a putut savura totul.
Fotografiile cu arme, cele mai preţioase „suveniruri”
Înainte şi după demonstraţiile jandarmilor din trupele de intervenţie rapidă, oamenii care au ajuns ieri în parcarea de la Iulius Mall au putut vedea armele, vehiculele din dotare, dar au aflat şi alte amănunte care ţin de activitatea instituţiei.
Cele mai căutate au fost armele, în special cele puternice, iar fotografiile pentru o amintire cu o astfel de armă s-au dovedit cel mai de preţ „suvenir”. Sucevenii care au trecut prin faţa meselor la care erau expuse armele au avut parte şi de explicaţii de specialitate.
„Pistolul Carpaţi este prevăzut cu un încărcător cu 6 cartuşe şi fiecare ofiţer sau subofiţer are două încărcătoare, unul în armă, iar celălalt de rezervă. Este folosit în patrulările din zona urbană. Alte arme expuse sunt pistolul mitralieră, armele lansatoare, dar şi pistolul Makarov, de 9 mm”, a arătat plutonierul adjutant Costinel Dascălu, din cadrul trupelor de intervenţie rapidă.
Pe mese au mai fost expuse şi trusa de amprentare a persoanelor care comit diferite fapte antisociale şi sunt ridicate de jandarmi, căşti de protecţie sau veste antiglonţ.
Scopul acţiunii de ieri, explicat de şeful IJJ Suceava
Sucevenii au rămas impresionaţi atât de exerciţiile la care au asistat, dar şi de tehnica pe care au văzut-o, chiar dacă unii dintre ei au considerat că ar fi nevoie de o înnoire a acesteia.
„Armele pe care le-am văzut sunt bune, dar cam vechi. Cel puţin aşa cred eu şi nu ar fi rău să fie cumpărate altele”, a spus Dan Sandu.
Dacă armele de foc au fost adevărate „vedete”, alţii şi-au îndreptat atenţia şi spre alte obiecte. „Mă uit la cătuşe pentru că mi se par interesante. Nu le-am probat niciodată şi nici nu aş vrea acest lucru”, a mărturisit Daniel Scripcă.
Pentru cei mai mici dintre vizitatori a fost o bună oportunitate de a face diferenţa între o armă reală şi una pe care o văd frecvent în jocurile de pe calculator.
Conducerea IJJ Suceava consideră că acţiunea de ieri a fost un succes, iar şeful acestei instituţii a explicat şi raţiunile pentru care s-a optat pentru acest tip de interacţiune cu populaţia.
„Noi am considerat oportun să intrăm în contact cu cetăţenii într-o formă mai lejeră, dar şi pentru a le arăta care ne sunt competenţele, care ne este nivelul de pregătire, care ne sunt dotările şi cu ce le putem veni în sprijin pe parcursul activităţilor profesionale”, a spus locotenent-colonel Marian Mihai Lungu, şeful IJJ Suceava.