Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava susţine duminică, 3 aprilie, de la ora 17:00, în biserica „Sfânta Vineri” Suceava, un concert extraordinar „In memoriam Virgil Stempel”, cantor bisericesc şi dirijor de înaltă clasă. Intrarea este liberă, iar accesul se va face în limita locurilor disponibile. Biserica va fi dotată cu circa 150 de scaune, pentru a face prezenţa la concert cât mai plăcută.
„Sucevenii iubitori ai muzicii corale şi ai fineţii armonice sunt invitaţi la acest concert special dirijat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. Repertoriul va introduce publicul în atmosfera sărbătorilor pascale prin piese de factură religioasă şi va aduce deopotrivă parfumul muzicii româneşti belle epoque şi din perioada interbelică prin nemuritoarele romanţe ale neamului nostru”, au transmis organizatorii .
Potrivit acestora, scopul acestui eveniment este de a restaura arta corală la nivelul pe care îl merită între genurile muzicii culte, ţel pe care l-a urmat până în ultimele sale clipe Virgil Stempel, cel care a fost dirijor al coralei „Lumină Lină” a Bisericii „Sfânta Vineri”. Arta muzical corală suceveană a suferit o mare pierdere la începutul acestui an, prin dispariţia timpurie a acestuia, ziua de 19 ianuarie fiind una tristă, marcând trecerea în nefiinţă a dirijorului. Mentor a 44 de oameni ghidaţi de aceeaşi credinţă şi pasiune pentru muzică, Virgil Stempel a încântat duminică de duminică slujitorii şi enoriaşii parohiei „Sfânta Vineri” prin răspunsurile date în cadrul Sfintei Liturghii.
Ca omagiu pentru Virgil Stempel şi ca tribut adus artei muzicale, formaţia Corală mixtă „Ciprian Porumbescu” va susţine un spectacol de excepţie chiar în lăcaşul în care a activat acesta ani de-a rândul.
Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot suna la numărul de telefon +40 743 880 485, persoană de contact, manager Ionuţ Vichentie Ilisoi.
Corala a fost întemeiată în anul 1865
Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a Asociaţiei Culturale "Creştinii Bucovinei" din Suceava face parte astăzi din cele mai importante asociaţii muzicale din România. În prima ei formă, corala a fost întemeiată în anul 1865 de compozitorul Ciprian Porumbescu şi de profesorul de muzică al acestuia, Ştefan Nosievici. Corala s-a dedicat încă de la început promovării moştenirii muzicale româneşti, fie ea de sorginte religioasă, laică sau de formare spirituală a publicului. Din repertoriul de bază al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu” fac parte mai ales melodii din repertoriul clasic atât românesc cât şi universal, piese religioase, arii din opere şi prelucrări folclorice.
În contemporaneitate, formaţia corală a fost reînfiinţată sub bagheta preotului profesor Lucian Tablan-Popescu, după ce acesta a preluat conducerea Coralei Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele Tablan-Popescu a reuşit să se impună rapid pe scena muzicală locală şi naţională, depăşind chiar graniţele ţării cu peste 150 de premii şi medalii la concursuri corale româneşti şi internaţionale. Dintre cele mai importante distincţii recente fac parte medalia de aur de la concursul Franz-Schubert, Viena, Austria, 2014, şi două medalii de aur şi o medalie de argint la competiţia European Choir Games şi Grand Prix of Nations, Magdeburg, Germania, 2015, cea mai mare autoritate în domeniul muzical de la ora actuală. Ultima distincţie o reprezintă câştigarea Marelui Premiu al festivalului-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă "Buna Vestire", în data de 27 martie 2016.