Cel mai dezbătut proiect de hotărâre din şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava a fost, fără îndoială, cel de aprobare a strategiei de asigurare a energiei termice pentru suceveni.
Proiectul, iniţiat de primarul Ion Lungu, a stârnit polemici aprinse între trei tabere, consilierii locali PSD, consilierii locali PNL şi deputatul Alexandru Băişanu, candidat pentru funcţia de primar al Sucevei, a cărui principală temă de campanie este cea a organizării unui referendum prin care oamenii să spună dacă vor să se renunţe la sistemul centralizat de termoficare, propunând ca primăria să le cumpere centrale celor care nu au.
Din start, cei de la PSD au solicitat ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi, fiind o problemă mult prea serioasă pentru a fi discutată în precampania electorală.
„Asigurarea căldurii şi a apei calde pentru 50.000 de suceveni este un subiect mult prea serios pentru a nu vedea pericolul care ne paşte”, a spus Cornel Grosar.
Ideea a fost continuată de Tiberius Brădăţan, care a spus că strategia propusă trebuie îmbunătăţită şi că „nu este momentul să discutăm acum, în precampanie, pentru că orice am spune, ar fi considerat o abordare electorală. Să nu divizăm cetăţenii în două tabere, unii care au centrală şi alţii care au încălzire în sistem centralizat. Să-i tratăm unitar pe toţi, având un studiu în spate, care să ne spună impactul pe o perioadă mai mare de timp, să putem alege strategia potrivită”.
Pe de altă parte, primarul Ion Lungu a spus că singurul motiv pentru care a fost adusă în discuţie această strategie ţine de faptul că fără o decizie clară nu se pot obţine fonduri de 5 milioane de euro, puse la dispoziţie de Guvern pentru investiţii în termoficarea în sistem centralizat.
„Dacă nu dăm această hotărâre, Guvernul nu ne va aloca aceşti bani. Este necesar să confirmăm care este strategia noastră ca oraş, în privinţa termoficării, pentru că altfel nu putem primi bani să investim în acest sistem, ba chiar ni s-ar putea cere înapoi cele 10 milioane de euro primite de la Guvern pentru investiţiile din anii anteriori, când ni s-au dat pentru că ne-am arătat decişi să mergem pe acest drum”, a declarat Lungu.
Edilul a subliniat că municipiul se află într-o situaţie mult mai bună decât alte oraşe cu sistem centralizat pentru că s-au făcut investiţii în acest domeniu, atât de la bugetul de stat, local, cât şi din fonduri private.
„Nu ne putem juca cu asigurarea căldurii şi a apei calde pentru suceveni. Lucrurile merg într-o direcţie bună în Suceava, nu este deloc cazul să facem un referendum. Suntem singurul oraş din ţară care are o centrală termică nouă, încă una pe biomasă, care înseamnă în primul rând resturi vegetale, care au acum o utilizare practică. Suntem în judeţul cu cea mai mare suprafaţă de păduri din ţară, numai dacă se fac lucrări de curăţire în păduri şi avem ce pune pe foc să asigurăm căldură sucevenilor”, a adăugat Ion Lungu.
Viziunea sa despre viitorul termoficării Sucevei este împărtăşită de mai mulţi consilieri locali, precum Costel Tătăranu, care a spus că „toate aceste centrale individuale funcţionează pe un combustibil care, după toate cercetările internaţionale, va mai fi disponibil o perioadă destul de scurtă. Va veni vremea când nu se va putea susţine funcţionarea acestor centrale. După toate studiile efectuate, viitorul este al încălzirii centralizate”, în vreme ce Corneliu Vornicu, specialist în termoficare, a precizat că în Suedia şi Danemarca, unde a fost pentru a vedea care este strategia lor energetică, până şi ultimul cătun era racordat la sistemul centralizat: „Viitorul este al sistemului centralizat, pentru că la centralele individuale costurile sunt foarte mari. Gazul metan se va scumpi în continuare, iar curând costurile vor fi insuportabile pentru populaţie”.
Oferta lui Băişanu – candidatura sa, contra referendumului
Deputatul Alexandru Băişanu, invitat să ia cuvântul, a spus: „La această masă sunt trei candidaţi la Primăria Suceava. Vă fac o ofertă de nerefuzat. Să vedem ce vor cetăţenii, ce spun ei printr-un referendum, dacă vor termie proprie, să-i lăsăm să îşi pună centrale. Dacă vor la sistemul centralizat, nu vă rămâne decât să respectaţi acest punct de vedere şi să investiţi în continuare. Dacă vom proceda astfel, eu vă garantez că nu voi candida la Primăria Suceava. Schimb candidatura mea la conducerea municipiului Suceava cu rezolvarea corectă a termiei. Nu e musai să fiu eu candidat”.
Tot el a spus că, într-o problemă atât de importantă, specialiştii sunt cei care trebuie să decidă, afirmaţie care i-a „ridicat mingea la fileu” viceprimarului Ovidiu Doroftei: „Alexandru Băişanu nu este specialist în termoficare, în baza cărui studiu propune o astfel de soluţie? Nu s-a precizat sursa de finanţare a unei astfel de propuneri, de achiziţionare de centrale pentru populaţie. Referendumul este o consultare a populaţiei, nu o decizie, care trebuie luată tot aici, în CL. Să ne folosim de astfel de momente pentru a face campanie electorală nu este corect. Mai mult, la Iaşi a fost comandat un studiu specializat, din care rezultă clar că cele mai multe avantaje le prezintă sistemul centralizat. Iată ce spune un academician, Gheorghe Benga, care a lucrat la acest studiu - <Arderea gazelor naturale în aer produce inevitabil radicali liberi. Nu există boală în care să nu fie implicați radicalii liberi>”, a spus Doroftei.
Nu în ultimul rând, fostul viceprimar Viorel Seredenciuc a remarcat că nu există lege care să permită cumpărarea centralelor de către primărie, iar un referendum precum cel propus nu face decât să îngrădească un drept al oamenilor, în loc să le dea libertate de a alege, aşa cum au în prezent, când pot opta pentru oricare sistem de termoficare vor ei.
( 1 apr 2016, 14:15:16