Intensificarea acţiunilor de control în trafic în municipiul Rădăuţi şi în comunele limitrofe, măsură dispusă de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava după o perioadă în care pe drumurile din acea zonă a judeţului s-a înregistrat un număr mare de accidente mortale, a dus la constatarea unui număr dublu de abateri grave, comparativ cu anul trecut. O analiză efectuată de conducerea IPJ Suceava arată că în primele trei luni ale acestui an, activitatea de constatare a poliţiştilor rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi s-a concretizat prin întocmirea a 63 de dosare penale la regimul rutier, faţă de 32 de dosare penale în primele trei luni din 2015. Aşadar, o dublare a numărului de dosare penale. Creşterile sunt mari la mai toate capitolele importante. Astfel, numărul permiselor de conducere reţinute pentru consum de alcool a crescut de la 6 la 12, iar numărul infracţiunilor de alcoolemie constatate direct de poliţişti a crescut de la două, în 2015, la 16, în 2016.
Comisarul-şef Dorel Aicoboae, împuternicit adjunct la comanda IPJ Suceava, a subliniat faptul că poliţiştii din cadrul compartimentului rutier al Poliţiei municipiului Rădăuţi s-au implicat activ în ultima perioadă în combaterea principalelor cauze generatoare de accidente şi în special în prevenirea conducerii autovehiculelor de către conducătorii auto care au consumat băuturi alcoolice. Faptul că au fost prinşi atât de mulţi şoferi băuţi şi în general care au comis abateri grave arată, fără îndoială, că în zona Rădăuţi există un risc ridicat de accidente din cauza inconştienţei unora, astfel că poliţiştii rutieri trebuie să fie prezenţi cât mai mult în trafic.
Rezultatele bune vin după o perioadă de eficienţă scăzută
Anterior, conducerea IPJ Suceava a constatat că poliţiştii de la Rădăuţi au avut eficienţă scăzută în controale. Mai concret, în ciuda problemelor evidente din trafic, numărul şoferilor prinşi cu viteză excesivă sau băuţi a fost redus, comparativ cu alte subunităţi de poliţie rutieră din judeţul Suceava. În aceste condiţii, activitatea pe linie rutieră a poliţiştilor din Rădăuţi a fost considerată nesatisfăcătoare. Aceste concluzii privind eficienţa scăzută au venit după ce nu mai puţin de nouă oameni au murit în accidente în zona municipiului Rădăuţi în interval de trei luni de zile, din decembrie 2015 şi până în februarie 2016. Acestora li se adaugă un număr mare de persoane rănite.
Din analize a rezultat faptul că accidentele grave produse pe raza de competenţă a Compartimentului Rutier al Poliţiei din Rădăuţi s-au produs în cea mai mare parte în mediul rural, cu precădere pe drumurile judeţene şi comunale, în timp ce pe drumurile naţionale au avut loc doar 20% dintre evenimentele rutiere.
Cele mai recente accidente rutiere grave din zona Rădăuţi s-au petrecut la finele lunii februarie. Un tânăr care conducea o maşină cu viteză excesivă la doar 17 ani şi un şofer în vârstă de 58 de ani care a intrat violent cu un autoturism într-un stâlp de beton au murit în accidente care au avut loc la Voitinel şi Volovăţ.
( 2 apr 2016, 08:22:16
În ultim caz poliţia să-şi facă treaba pe deplin,şi-n prevenţie ,nu numai prin sancţionare,precum şi statul la pândă.Să dispară acea vânătoare sau haiducie pentru a prinde şoferi infractori unflând planurile la amenzi.Noi nu suntem animale de pradă.