Unul dintre cele mai distruse blocuri din municipiul Suceava, blocul 48 A, de pe strada Mărăşeşti, în care locuiesc 60 de familii, are şanse să fie consolidat, probabil cu fonduri guvernamentale, deoarece este încadrat ca fiind cu grad ridicat de risc seismic.
Primarul Ion Lungu a spus ieri că municipalitatea a primit 4.000 de lei pentru elaborarea proiectului de expertiză seismică la blocul 48 A.
Imobilul, cunoscut de suceveni şi sub denumirea de „Blocul Groazei”, din cauza faţadelor sale distruse şi a condiţiilor de trai deloc de invidiat, este situat chiar vizavi de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava.
„Noi am mai avut acolo un proiect de reabilitare, care nu s-a putut concretiza pentru că nu am avut acordul proprietarilor. Aşteptăm modificarea legii, posibil chiar astăzi, în şedinţa de Guvern, privind majorităţile necesare pentru acordul de consolidare seismică. Până acum, acordul trebuie să fie de 100%, dacă unul se declara contra acestor lucrări, nu se putea face reabilitarea.
Primăria Suceava deţine 16 garsoniere în blocul 48A, din cele 60 câte sunt acolo, iar dacă unii proprietari nu au fost de acord, nu s-a putut implementa acel proiect care era finanţat de Ministerul Transporturilor”, a explicat edilul sucevean, care speră ca modificarea legislaţiei să fie favorabilă unui nou demers de consolidare a clădirii.
Lungu a spus că pentru consolidarea blocului 48A va încerca să obţină un sprijin şi de la Guvern, dar şi de la bugetul local, proprietarii de acolo neavând cum să suporte singuri acele costuri.