Prelungirea termenului în care se acordă bonificaţia de 10% la plata taxelor şi impozitelor locale, de la 31 martie la 30 iunie, a golit de plătitori ghişeele Primăriei Suceava. Primarul Ion Lungu a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a doua zi după ce Guvernul a anunţat această măsură nu mai era nimeni la casierie. Aceeaşi situaţie era şi ieri. ”Când aveam şi noi speranţe că era plin pe la casierie, că vom încasa mai mult până la sfârşitul lunii martie, joi, a doua zi după de s-a dat ordonanţa de urgenţă a Guvernului, nu mai era nimeni la casierie. Rămâne însă valabil termenul de 31 martie pentru reducerea de maximum 73% la majorările de întârziere la plata taxelor şi impozitelor locale”, a declarat Lungu.
Acesta a mai arătat că agenţii economici achită de regulă în ultima zi în care se acordă bonificaţia la plata integrală a taxelor şi impozitelor locale, astfel că încasările la primărie nu vor avea creşterea aşteptată. Potrivit primarului, sumele colectate la bugetul local au fost afectate şi de reducerea de TVA, ”benefică până la un punct”, ”acum aceste încasări au fost amânate până la 30 iunie şi ne dezechilibrează financiar”.
Pentru reducerea penalităţilor de întârziere termenul rămâne 31 martie
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă conform căreia persoanele fizice şi agenţii economici care nu au achitat încă taxele şi impozitele locale către primăriile pe a căror rază administrativă locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea au la dispoziţie încă trei luni în care pot beneficia de reducerea de până la 10%, acordată până acum doar până la 31 martie. Bonificaţia se acordă la impozitele datorate pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport.
În ceea ce priveşte penalităţile de întârziere, pentru plata taxelor şi impozitelor locale sunt două termene limită - 31 martie şi 30 septembrie, care, odată depăşite, duc automat la majorări de întârziere în cuantum de 2% pe lună sau fracţie de lună, pentru valoarea debitelor restante.
De exemplu, cei care nu au achitat taxele cuvenite până la data de 31 martie aveau de plătit în plus câte 2 lei pentru fiecare 100 de lei datoraţi către bugetul local, pentru fiecare lună de întârziere. În condiţiile în care termenul de achitare a acestor taxe şi impozite locale a fost prelungit până la 30 iunie, ar trebui ca nici penalităţi să nu fie percepute până atunci. Însă situaţia acestora nu este clarificată de noua ordonanţă de urgenţă a Guvernului, astfel că este posibil ca la achitarea taxelor şi impozitelor să se acorde reducere, iar pe de altă parte, programele informatice să genereze automat penalităţi pentru neplata la termen a primei rate datorate bugetului local.