Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena, ar putea beneficia de finanţare de la Uniunea Europeană.
„În sfârşit începe bătălia pentru proiecte europene. Începând cu 25 martie se pot depune proiecte pe axa 5 – restaurarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, cu un buget de 270,83 milioane de euro. Valoarea maximă a unui proiect este de 5 milioane de euro, iar în total vor fi 45 de obiective finanţate la nivel naţional. Luni voi fi la Bucureşti, la ANPOR, cu proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti, chiar dacă acolo ne trebuie bani mai mulţi – 17 milioane de euro”, a anunţat primarul Ion Lungu, care se va afla săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru a face paşii necesari obţinerii acordului de finanţare.
„Voi avea discuţii la Ministerul Dezvoltării Regionale ANPOR, autoritatea de implementare, să vedem cum facem cu studiul de fezabilitate, să renunţăm eventual la o parte din lucrări, dacă nu putem finanţa întreg proiectul, pentru că peste 5 milioane de euro din actualul proiect sunt alocaţi numai pentru dotări. Încercăm să prindem acum cât mai mult pentru a face ceva acolo, pentru că nu cred să mai avem altă ocazie”, a precizat edilul sucevean.
Anterior, municipalitatea suceveană a mai avut o încercare de atragere de fonduri norvegiene pentru reabilitarea Curţii Domneşti, dar şi acolo fondurile alocate erau limitate.
„Voi relua acest demers, pentru că şi acolo era vorba de o finanţare parţială, încât putem pune cap la cap cele două proiecte de finanţare. Este foarte important pentru noi să facem acest lucru. După ce am reabilitat Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare, în acest an reabilităm şi statuia sa, pe fonduri proprii, urmează Curtea Domnească, astfel încât să punem în valoare istoria oraşului, să fie un punct de atracţie pentru turişti”, a spus Ion Lungu.
Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor din centrul Sucevei se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual.
Complexul turistic Curtea Domnească va dispune şi de un minimuzeu, cu spaţii expoziţionale, săli de conferinţe, dar şi o sală specială, în care curtea voievozilor va fi reconstituită în mod 4D, o noutate absolută în România.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV - XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.
(31 mar 2016, 11:22:25
La fel e si cu restaurarea Curtii Domnesti Suceava,pe baza proiectului exceptional al firmei spaniole Arena.
Vom face un remember al promisiunilor electorale fara finalitate pe acest proiect.
ARTICOL 2011
"Curtea Domnească va fi transformată într-una din principalele atracţii turistice ale Sucevei.""Ruinele Curţii Domneşti a domnitorilor Petru Muşat, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, din centrul municipiului Suceava, vor deveni una dintre principalele atracţii turistice din zonă, odată cu realizarea unui amplu proiect de reabilitare şi punere în valoare a acestei zone care multă vreme a fost lăsată în paragină şi ascunsă de ochii lumii cu panouri metalice ruginite şi încărcate de afişe.
“Este un vis frumos ceea ce am văzut astăzi şi sperăm ca acesta să se transforme în realitate cât mai curând”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, după ce a urmărit o proiecţie a viitoarei Curţi Domneşti, conform lucrărilor de reabilitare propuse de firma spaniola Arena, care a executat numeroase lucrări similare în zonele turistice ale Spaniei.Şeful municipalităţii sucevene şi-a exprimat dorinţa de a “semna certificatul de naştere” al acestui proiect chiar anul acesta, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi prinderea în lista de investiţii pe 2012 a modernizării Curţii Domneşti.(Deci acestea se intamplau in anul 2011)::)