Alegerile de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava continuă cu desemnarea decanilor celor nouă facultăţi ale instituţiei, după ce, de la începutul acestui an, a fost desemnat rectorul pentru mandatul 2016-2020, dar şi prorectorii USV.
Pentru fotoliul de decan se pot înscrie cadre didactice ale Universităţii din Suceava, dar şi cadre din afara instituţiei, candidaţii urmând să depună în Consiliul Facultăţii dosarul ce va cuprinde un plan managerial, o scrisoare de intenţie, CV-ul, dar şi alte documente personale.
„Candidaţii vor trebui să primească avizul favorabil din partea Consiliului facultăţii pentru a trece de prima etapă de concurs. Fiecare facultate trebuie să aibă minimum doi candidaţi pentru funcţia de decan. Aceştia vor susţine un interviu în Comisia de concurs, fiindu-le evaluate totodată şi dosarele de candidatură”, a explicat prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV.
Potrivit acestuia, Comisia de evaluare este formată din rector (preşedinte) şi cei patru prorectori ai instituţiei. Aceştia vor analiza candidaţii ţinând cont de calitatea planului managerial, compatibilitatea acestuia cu planul managerial al rectorului, cunoştinţele privind legislaţia specifică, modul de relaţionare şi de comunicare, componenţa echipei propuse.
Calendarul concursului
Depunerea candidaturilor pentru conducerea celor nouă facultăţi se va face în perioada 5-15 aprilie, iar şedinţa Consiliilor facultăţilor pentru avizarea lor va avea loc în data de 20 aprilie. Interviurile în cadrul Comisiei de concurs sunt programate pentru perioada 25-28 aprilie.
Decanii sunt aleşi pentru o perioadă de patru ani. Până la numirea noilor decani, decanii aflați în funcție la data organizării concursului asigură conducerea operativă a facultății.
USV are nouă facultăţi conduse de: Petru Ghervan (decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport), Sonia Amariei (Facultatea de Inginerie Alimentară), Ştefan Gheorghe Pentiuc (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor), Romeo Ionescu (Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management), Vasile Efros (Facultatea de Istorie şi Geografie), Luminiţa Turcu (Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării), Sergiu Andrei Horodnic (Facultatea de Silvicultură), Carmen Năstase (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică) şi Otilia Clipa (Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei).
Cât priveşte selectarea şi numirea prodecanilor, decanul îşi desemnează prodecanii, în termen de 15 zile de la numirea sa de către rector, pe baza acordului scris al acestora de susţinere a planului managerial al noului decan.