Sucevenii manifestă un interes ridicat pentru plantarea pomilor pe suprafeţe importante de teren, numai de la începutul acestui an Direcţia Agricolă Suceava eliberând 35 de autorizaţii de plantare, pentru o suprafaţă de 52 de hectare de teren.
Inginerul Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a subliniat o creştere a interesului pentru pomicultură. Important este şi faptul că se fac plantări comasate, ceea ce înseamnă că sucevenii încearcă să-şi dezvolte o afacere în acest domeniu.
Vasile Costan a declarat că, din autorizaţiile emise în acest an, de remarcat este o plantaţie de nouă hectare cu nuc, la Rădăşeni, şi una de două hectare cu păr, la Liteni.
În afară de zona tradiţional pomicolă de la Fălticeni, s-au mai emis autorizaţii pentru plantări de pomi pe suprafeţe importante şi la Grăniceşti, Grămeşti, Siret şi Liteni.
Revirimentul din domeniul pomicol ne-a fost confirmat şi de Mircea Costişevschi, producător de mere şi preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni.
“Avem în ultima perioadă tineri care s-au întors din străinătate cu ceva bani şi care s-au decis să investească în pomicultură. Au cumpărat terenuri şi au plantat pomi, ceea ce este îmbucurător”, a declarat Mircea Costişevschi. El a explicat că în zona Fălticeni prioritar la plantare este mărul, urmat în ordine de prun, vişin şi sporadic de cireş. El a confirmat şi creşterea interesului pentru nuc şi a salutat ultima investiţie în plantarea a nouă hectare cu nuc la Rădăşeni.
„În ultimii ani s-au plantat pomi pe suprafeţe de ordinul sutelor de hectare. Este foarte bine că apar suprafeţe noi, faţă de cele deja uzate din punct de vedere pomicol”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni. La capitolul neajunsuri el a spus că fondurile europene pentru reconversia terenurilor sunt puţine, suma alocată la nivel naţional fiind în mod normal necesară unui bazin pomicol important, cum este cel de la Fălticeni.
Acesta a mai spus că în momentul de faţă în judeţ sunt în jur de 100 de pomicultori importanţi. Aceştia lucrează de la 2 hectare şi până la peste 50 de hectare, cea mai mare suprafaţa fiind a unei societăţi pomicole din judeţ, cu sediul în comuna Vultureşti.