Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2016 - Anul XXI, nr. 75 (6188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La limită

Şapte posturi de poliţie din judeţ cu un singur poliţist, alte câteva zeci cu doar doi oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deficitul de personal din cadrul posturilor de poliţie duce la îngreunarea activităţii specifice poliţiei în judeţul Suceava. Munca poliţiştilor se desfăşoară cu dificultate după ce mai multe posturi de poliţie din judeţ au rămas cu un număr redus de personal. Câteva posturi de poliţie îşi desfăşoară activitatea cu un singur poliţist, iar altele, destul de numeroase, au doar doi poliţişti care acoperă întreaga activitate, lucru care face aproape imposibilă funcţionarea în condiţii normale.

 

Cele mai multe locuri vacante sunt în unităţile de poliţie comunale

Mediul rural înregistrează în acest moment cel mai mare necesar de poliţişti din judeţ. O situaţie grea din punct de vedere al personalului poliţienesc o au şapte posturi de poliţie din judeţ, unde activează un singur poliţist. În posturile de poliţie din comunele Bălcăuţi, Bogdăneşti, Fântâna Mare, Iaslovăţ, Muşeniţa, Poieni Solca şi Rădăşeni, un singur lucrător acoperă întreaga activitate de teren şi birou. Postul de Poliţie Fântâna Mare funcţionează în acest moment cu un singur agent, o tânără de 27 de ani, după ce fostul şef de post a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu şi a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Cu dificultate se desfăşoară activitatea de poliţie şi în comuna învecinată, Vadu Moldovei, unde va rămâne în curând un singur poliţist, după ce şeful de post a fost de asemenea trimis în judecată pentru aceleaşi abateri precum colegul său de la Fântâna Mare, iar o angajată urmează să nască şi să intre în concediu postnatal. În Secţia de Poliţie Rurală din aceeaşi comună, care acoperă prin activitate 7 comune din zonă, sunt doar doi ofiţeri şi un agent, după ce un agent-şef principal a fost acuzat în acelaşi dosar cu colegul său de la postul de poliţie.

Agentul-şef Vasile Grumăzescu, liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie din judeţul Suceava, ne-a prezentat câteva din problemele de organizare apărute în câteva posturi de poliţie din judeţ: ”Pe lângă cele şapte posturi de poliţie care funcţionează cu un singur angajat, sunt nu mai puţin de 30 de posturi de poliţie în mediul rural care funcţionează în acest moment cu doar doi lucrători. Secţia de Poliţie Rurală Gălăneşti are mari probleme de funcţionare, având angajaţi în acest moment un ofiţer detaşat şi un agent de poliţie. La Valea Moldovei, un post de poliţie care acoperă o comunitate de peste 2.500 de romi, exisă în acest moment trei angajaţi, dintr-un necesar de şapte cadre de poliţie. Probleme vor apărea în curând şi la posturile de poliţie din comunele Siminicea şi Dorna Arini, de unde în aproximativ o lună de zile vor ieşi la pensie câte un poliţist, iar din câteva posturi de poliţie rurală vor pleca în curând agenţii de poliţie care au absolvit examenul de promovare în rândul ofiţerilor, cum sunt de exemplu posturile de la Voitinel şi Calafindeşti.”

 

Deficit de personal poliţienesc se înregistrează şi în mediu urban

Problemele de organizare cauzate de lipsa personalului se întâlnesc şi în cadrul poliţiilor urbane din judeţ. Un deficit de personal e înregistrat în cadrul birourilor de poliţie rutieră din mai multe oraşe din judeţ, precum Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Siret. „Pe zona Câmpulung Moldovenesc sunt doar patru agenţi de poliţie rutieră, din care unul face naveta tocmai de la Ciocăneşti. Probleme sunt şi la Poliţia Oraşului Dolhasca, o zonă cu un volum mare de lucru şi o comunitate de peste 2.000 de romi, unde acţionează doi ofiţeri şi şapte agenţi de poliţie, din care unul aflat în concediu medical. În cazul unui eveniment e nevoie ca cel puţin doi poliţişti să ajungă la faţa locului şi sunt momente în care unul face audieri, altul e în teren şi nu pot face faţă solicitărilor. Pe lângă asta, anul 2016  va aduce pensionarea a cel puţin 60 de poliţişti, care vor lăsa locuri vacante în schema de funcţionare”, a precizat liderul de sindicat Vasile Grumăzescu.

 

Conducerea inspectoratului crede că situaţia nu e chiar atât de gravă, însă caută soluţii de angajare

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava are o viziune mai nuanţată asupra crizei de personal poliţienesc din judeţ. Concluzia trasă de şefii poliţiei sucevene a venit după un studiu comparativ cu celelalte judeţe din Moldova. „Situaţia nu e chiar atât de grea precum se spune. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu judeţul Iaşi, unde deficitul de personal din poliţie înregistrează un procent de 50, noi stăm mult mai bine, cu doar 17% personal lipsă în unităţile de poliţie din judeţ. Oricum, comparativ cu celelalte judeţe din zona Moldovei, noi, la Suceava, stăm cel mai bine”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul Ionuţ Epureanu.

În acelaşi timp, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, cu sprijinul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, va întocmi o situaţie cu lipsa de personal existentă în sistem şi încearcă să identifice surse de angajare pentru noi poliţişti, pe locurile vacante din structurile locale ale poliţiei. Din cauza situaţiei de criză, conştientizată mai ales de cei din sindicat, în urma propunerilor făcute de conducerea poliţiei, sindicatul agenţilor a acceptat angajarea din sursă externă a aproximativ 2.000 de agenţi de poliţie, care vor fi triaţi în urma unei examinări. Ei sunt aleşi din cadrul persoanelor civile care au împlinit 18 ani, au o conduită corectă în societate şi un cazier curat şi urmează a fi instruiţi în cadrul unor cursuri de 3-6 luni, organizate în cadrul şcolilor de poliţie, unde vor susţine apoi un examen de absolvire. Absolvenţii vor fi repartizaţi apoi în mediul rural, în cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie. O altă sursă de forţă de muncă, de această dată pentru mediul urban, sunt cei 1.000 de elevi ai şcolilor de poliţie de la Slatina şi Câmpina, care vor absolvi în luna iulie a acestui an. De asemenea sunt luaţi în calcul şi o parte din cei 1.000 de poliţişti care au fost trecuţi în rezervă în urma restructurărilor din anul 2011 şi care pot fi reactivaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte posturi de poliţie din judeţ cu un singur poliţist, alte câteva zeci cu doar doi oameni.
 Vizualizări articol: 3921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şapte posturi de poliţie din judeţ cu un singur poliţist, alte câteva zeci cu doar doi oameni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarta Tatin cu caise din compot Un desert foarte rapid, rafinat, surprinzător... Putem încerca astfel o adaptare a unei magice rețete clasice franceze la viteza vremurilor actuale. Rețeta originală se pregătește cu mere crude, dar preparatul iese excelent și cu alte fructe,... Citeşte