Gazul metan va ajunge la locuitorii din Burdujeni Sat, dar şi din alte zone ale Sucevei unde au fost construite locuinţe individuale, precum cartierul Dealul Mănăstirii, printr-un parteneriat public-privat al municipalităţii sucevene cu firma de distribuţie E.ON Gaz Moldova.
Gazul metan pentru Burdujeni Sat şi alţi consumatori din zone apropiate va fi asigurat de la o staţie de medie presiune care va fi făcută în zona sediului de primărie din Burdujeni.
Primarul Ion Lungu este convins că E.ON va da curând startul acestui proiect:
„Am început acest demers de aducere a gazului metan, cu mai mulţi ani în urmă, dar din păcate am avut un ghinion în vremea respectivă. Am avut parteneriatul cu E.ON semnat, dar, din păcate, la vremea respectivă, legea spunea că trebuia să dăm în proprietate instalaţiile firmei care presta acel serviciu. Cum nu era permis să dai unui operator privat o investiţie făcută pe bani publici, proiectul s-a blocat. Acum, legea a fost modificată, am avut discuţii pe tema reluării acestui parteneriat cu directorul general al E.ON Gaz, am făcut deja documentaţia necesară să reluăm acel protocol de colaborare, prin care ei realizează staţia de medie presiune, iar noi instalaţiile de extindere a reţelei de distribuţie în Burdujeni Sat”.
Edilul sucevean a spus că acum, tot ce mai lipseşte pentru a fi pornit acest proiect este răspunsul E.ON Gaz, dar se arată încrezător în privinţa acestuia, pentru că i s-a promis că acest proiect va fi inclus pe lista de investiţii a companiei.
„Acest proiect este pe lista mea de priorităţi şi am convingerea că într-o scurtă perioadă de timp vom avea semnat protocolul cu E.ON şi vom demara procedurile de aducţiune a gazului metan, care este un element de civilizaţie. Mai mult, de la staţia de medie presiune pe care o vom face în apropierea sediului de primărie din Burdujeni vom putea alimenta cu gaz metan şi cartierul Dealul Mănăstirii, dar şi alte zone locuite din cartierul Burdujeni”, a spus Lungu.
Realizarea staţiei de medie presiune este absolut necesară pentru extinderea reţelei de gaz metan a E.ON, pentru că actuala infrastructură de asigurare a acestui serviciu a ajuns deja la limita suportabilităţii, un număr mai mare de consumatori putând afecta grav funcţionarea întregului sistem, mai ales în perioadele de iarnă geroasă, când asigurarea căldurii în locuinţele dotate cu centrale individuale echivalează cu un consum foarte mare de gaz metan.