Sute de firme din municipiul Suceava, care, în conformitate cu noile prevederi legale, trebuie să obţină autorizaţie de securitate la incendiu, de la ISU, pentru a mai putea să îşi desfăşoare activitatea, vor primi un răgaz de aproximativ opt luni, pentru a-şi întocmi documentaţiile necesare.
Această facilitate va fi pusă în discuţie în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava, prin supunerea spre aprobare a introducerii unor noi prevederi în Regulamentul de autorizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Suceava.
Iniţiatori ai proiectului de hotărâre sunt primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, care propun introducerea unui nou articol, cu 5 subpuncte, prin care autorizaţia de funcţionare se poate obţine temporar în baza unei declaraţii pe propria răspundere, până la obţinerea autorizaţiei de la ISU.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a precizat că regulamentul vizează activitatea a aproximativ 800 de firme din municipiul Suceava, majoritatea fiind spaţii comerciale amenajate în apartamente, multe dintre acestea riscând să fie închise curând, dacă nu se iau măsuri concrete.
Conform proiectului de hotărâre inclus în mapa de şedinţă de joi, 31 martie, se introduce un articol nou: „Pentru construcţiile şi amenajările din categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, persoanele responsabile potrivit legii au obligaţia obţinerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2016. Până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în privinţa funcţionării construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiilor.
Excepţia prevăzută în acest articol de hotărâre nu se aplică în situaţiile în care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor”.
În baza acestui nou articol din Regulament, prin excepţie, până la 31 decembrie 2016, autorizaţiile se vor elibera fără autorizaţia de securitate la incendiu, în baza declarației pe proprie răspundere.
Pe de altă parte, autorizaţiile emise astfel îşi pierd valabilitatea la 31 decembrie dacă operatorii economici nu prezintă până la acea dată autorizaţia de securitate la incendiu.