Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, o asociaţie nebancară care are aproape 35.000 de membri, din municipiul Suceava şi comunele din jur, în majoritate pensionari care plătesc lunar o cotizaţie şi, printre altele, pot lua împrumuturi cu o dobândă mai scăzută, se află pe un butoi de pulbere în ultima perioadă de timp. După ce, la Dărmăneşti, una dintre casiere a luat din banii oamenilor o sumă imensă, fiind calculat la un moment dat un prejudiciu de peste 300.000 de lei, un om din interior, unul dintre membrii comisiei de cenzori, Vasile Mărgineanu, s-a hotărât să rupă tăcerea. El a dezvăluit cum sistemul de împrumut şi CARP în sine sunt în pericol de prăbuşire din cauză că sunt multe debite restante, însă cu toate acestea şefii, în special preşedintele, şi-au mărit sfidător indemnizaţiile, profitând de statutul pe care tot ei l-au întocmit în favoarea lor.
El a arătat că preşedintele Cezar Telescu aproape că şi-a dublat indemnizaţia de când a fost ales, din 2014, ajungând la o indemnizaţie brută de 7.000 de lei, plus un spor de 15% din valoarea fondului de salarii realizat.
Cenzorul demisionar şi-a mustrat şefii în scris că au indemnizaţii prea mari şi a refuzat un premiu dat de conducere
Vasile Mărgineanu a fost unul dintre cei trei membri în Comisia de Cenzori a CARP Suceava. A venit în 2014, odată cu noul preşedinte, Cezar Telescu. El a fost unul dintre cei care au muncit la probarea prejudiciului creat de o casieră la Dărmăneşti (caz aflat în anchetă penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava), iar prin hârtii oficiale depuse la conducerea CARP a semnalat tot felul de nereguli.
Vasile Mărgineanu i-a avertizat în scris pe preşedinte şi pe membrii consiliului director că şi-au stabilit indemnizaţii şi sporuri sfidătoare faţă de pensionari şi tot el a refuzat în scris să încaseze un premiu de 800 de lei, arătând că în situaţia actuală a CARP Suceava nimeni nu ar trebui să primească premii. Un astfel de personaj incomod nu avea cum să fie agreat, astfel că, în noiembrie 2015, acesta a ales să plece singur.
Un preşedinte şi patru membri ai consiliului director fac cărţile după bunul plac
Vasile Mărgineanu a explicat că în noul statut al CARP Suceava, aprobat în 2015 de actuala conducere, cei cinci membri ai Consiliului Director îşi pot stabili şi aproba fără vreo limită precizată clar indemnizaţiile şi sporurile. Există o serie de limite, legate de performanţă, care sunt însă interpretabile. Mai mult, pentru ca şefii să aibă indemnizaţii mari, şi ceilalţi angajaţi trebuie să ajungă la venituri importante.
Deciziile sunt luate de preşedintele Cezar Telescu şi de ceilalţi patru membri ai consiliului director. Armonia este deplină în condiţiile în care odată cu indemnizaţia preşedintelui cresc şi indemnizaţiile membrilor consiliului director.
Cât se câştigă la CARP, conform dezvăluirilor cenzorului Mărgineanu
Mărgineanu a declarat că, atunci când a fost ales preşedinte, în 2014, Cezar Telescu avea o indemnizaţie de 4.200 de lei.
„Actualul preşedinte Cezar Telescu a manifestat pe tot parcursul perioadei o preocupare constantă, exagerată, şi un interes absolut în a-şi creşte indemnizaţia lunară, ajungând, la sfârşitul anului 2015, la suma de 5.900 de lei, iar din 2016 la 7.000 de lei. Sunt venituri brute, la care se adaugă un spor de 15% din valoarea fondului de salarii realizat, plus alte beneficii, al 13-lea salariu de exemplu”, a dezvăluit fostul cenzor. El a arătat că, în aceste condiţii, venitul net al preşedintelui depăşeşte în mod cert 6.000 de lei, fiind posibil să fie însă şi mai mare, după ajustările făcute după ce el a plecat şi nu mai are acces direct la date.
Vasile Mărgineanu a precizat că membrii consiliului director au şi ei indemnizaţii importante, de 1.700-2.600 de lei. Dintre angajaţi, a dezvăluit Mărgineanu, contabilul-şef recent pensionat încasa peste 7.000 de lei, în condiţiile în care avea două sporuri imense, 40% spor de conducere şi 15% spor de control financiar. Şi unii casieri au salarii de peste 3.000 de lei, a precizat Vasile Mărgineanu.
Sfidare: pensionarii care cotizează la CARP nu au dreptul să ştie câţi bani iau cei care le gestionează banii
Salariile amintite mai spus sunt, din punctul de vedere al statutului CARP, legale. Ar fi poate şi juste dacă ar exista criterii clare de performanţă şi transparenţă faţă de membrii cotizanţi. Cel mai deranjant lucru este însă lipsa de transparenţă, faptul că membrii nu au dreptul să cunoască valoarea indemnizaţiei şefilor.
Aşadar, pensionarii care cotizează la CARP, având bineînţeles şi beneficii, nu au dreptul să ştie unde ajung banii lor şi cu cât sunt plătiţi cei care gestionează fondul.
Monitorul de Suceava a mai semnalat în 2014, în materialul „Indemnizațiile șefilor, un secret bine păzit la Casa de Ajutor a Pensionarilor”, aceeaşi problemă. Şi atunci, ca şi acum, preşedintele Cezar Telescu a refuzat orice discuţie legată de indemnizaţia sa. De asemenea, toţi membrii care au cerut în scris să li se comunice indemnizaţiilor şefilor au primit acelaşi răspuns: cifrele sunt confidenţiale.
Cum se apără preşedintele: “Domnul cenzor nu şi-a făcut treaba, a comis nereguli şi acum vrea să se răzbune”
telefonic de reporterii Monitorului de Suceava, Cezar Telescu a încercat să mute cursul discuţiei:“Domnul cenzor nu şi-a făcut treaba, a comis nereguli şi acum vrea să se răzbune. Vă pot pune la dispoziţie toate documentele privind activitatea sa”. Când a venit vorba de veniturile sale ca preşedinte al CARP, Telescu ne-a „reamintit” că acestea sunt confidenţiale şi „domnul Mărgineanu poate să pună ce sumă vrea, e dreptul lui”.
Aşadar, cei 35.000 de membri CARP nu au dreptul să ştie ce indemnizaţie încasează domnul Cezar Telescu. Un amănunt important este şi că indemnizaţia este încasată pe lângă pensia de care beneficiază legal Cezar Telescu.
Dispreţ total faţă de membrii pensionari şi situaţia majoritar precară a acestora
Revenind la Vasile Mărgineanu, acesta a precizat că va încerca să propună în următoarea Adunare Generală a CARP Suceava o limitare a acestor venituri.
“Propun să se aprobe anual o limită maximă a indemnizaţiilor individuale a tuturor organelor alese şi a procentului maxim din valoarea indemnizaţiilor realizate pentru calcularea sporurilor sub formă de premii. Încă de când eram membru al Comisiei de Cenzori am consemnat în scris că aceste indemnizaţii nelimitate, confidenţiale şi stabilite de câţiva oameni sunt un abuz săvârşit fără nici o limită dictată de buna cuviinţă, în dispreţ total faţă de membrii pensionari şi situaţia majoritar precară a acestora”, a declarat Vasile Mărgineanu.
El a mai subliniat că un alt abuz, din punctul său de vedere, este că „organele alese” au dreptul de a beneficia de împrumuturi fără limită în ceea ce priveşte numărul acestora şi în condiţii preferenţiale, cu o dobândă de numai 1% pe an.
„La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava se stă pe un butoi de pulbere”
Vasile Mărgineanu a mai avertizat că situaţia de la CARP nu este deloc roz. El a declarat că, atunci când a început să lucreze pe postul de cenzor, a găsit un grad de împrumuturi nerecuperate ridicat. El a arătat că somaţiile erau trimise foarte târziu, iar în mediul rural de multe ori nu se trimiteau deloc. Pe acest fond, au rămas multe împrumuturi în debit, a explicat Vasile Mărgineanu. El a propus măsuri concrete de înăsprire a acordării împrumuturilor, inclusiv de a se putea face recuperarea şi de la moştenitorii legali ai pensionarilor rămaşi cu debit.
O altă problemă este legată de supravegherea activităţii casierilor din teritoriu. El a subliniat că frauda de la Dărmăneşti este doar vârful problemei, iar lipsuri în gestiune s-au înregistrat şi la alte casierii. În opinia sa, problema pleacă de la faptul că verificarea casierilor nu s-a făcut suficient de des şi de atent.
„La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava se stă pe un butoi de pulbere. Sistemul se poate prăbuşi”, a concluzionat Mărgineanu.
(28 mar 2016, 11:53:39