Tenorul Teodor Ilincăi, originar din comuna suceveană Mălini, a fost învestit sâmbătă, 26 martie a.c., cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, prin hotărârea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Distincţia i-a fost înmânată de Custodele Coroanei Române, ASR Principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia aniversării a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Tenorul ne-a declarat, ieri, că a fost atât de emoţionat în momentul în care a fost invitat să primească distincţia încât ”aproape nici nu am auzit motivele pentru care mi-a fost acordată”.
”Am fost mai emoţionat decât pe scenă, în faţa publicului. Este cea mai înaltă recunoaştere a activităţii mele”, ne-a spus Teodor Ilincăi, şi totodată cel mai frumos cadou, având în vedere că în ziua precedentă a împlinit 33 de ani.
Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai apreciaţi tenori români, atât în ţară, cât şi în străinătate. A studiat oboiul în cadrul Liceului de Artă din Suceava în perioada gimnaziului, apoi a urmat cursurile Liceului Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti, apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 2006, specializarea Muzică Bizantină. Tot din 2006 este solist al Operei Naţionale din Bucureşti.
În 2008, tânărul tenor a câştigat Marele Premiu al concursului de tenori din Szczecin, Polonia. În ianuarie 2009 a debutat pe scena Operei din Hamburg, cu rolul Macduff din opera Macbeth, de G. Verdi. În acelaşi an a mai urcat pe scenele Operei de Stat din Viena şi Operei Regale din Londra, unde a avut şansa de a-şi face şi debutul discografic.
”Sârguinţă pentru promovarea valorilor culturii şi societăţii româneşti”
În anul 2009 a obţinut premiul Ludovic Spiess, oferit de Forumul Muzical Român, iar în anul 2010 a fost onorat cu premiul „In memoriam Iosif Sava” pentru activitatea pe anul 2009, oferit de Radio România Cultural.
În anul 2013 a primit din partea Elite Art Club UNESCO Premiul de excelenţă pentru promovarea imaginii României în străinătate.
Învestirea de sâmbătă, cu Ordinul Coroana României, i-a mai adus tenorului sucevean, pe lângă bucurie şi emoţie, şi ”responsabilitatea de a-mi continua activitatea cu şi mai multă sârguinţă pentru promovarea valorilor culturii şi societăţii româneşti”, după cum ne-a declarat.
În cadrul ceremoniei organizate de Casa Regală a mai fost învestit cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor ÎPS Mitropolitul Teofan al Moldovei, decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” a fost conferită scriitorului Mircea Cărtărescu, ÎPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, lui Vasile Moldoveanu şi Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. Asociaţia „Les petits frères des pauvres” a primit „Crucea Casei Regale a României” cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondare. Cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler a fost învestit şi Andrei Vandoros, iar „Medalia Custodele Coroanei” române a fost acordată pentru ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, Corina Şuteu, Anca Harasim, Dan Mocanu, Simona Baciu, Dana Pârţoc, Monica Minoiu, S.P. O’Mahoney, dr. Radu Dop, Mugurel Mărgărit-Enescu şi Mihaela Minu. „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” au primit-o Lidia Voicu, Mihai Covrig, Mihai Kovacs şi Raluca Stratulat.