Nici unul din cele trei posturi de conducere din fruntea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava nu este ocupat în acest moment, postul de inspector-şef rămânând vacant după pensionarea comisarului-şef Viorel Onea, în timp ce pe cele două posturi de adjuncţi se află ofiţeri împuterniciţi la conducere, pe perioade de 6 luni de zile. De altfel, posturile de conducere neocupate definitiv, prin concurs, ci doar atribuite provizoriu unor ofiţeri, au devenit o obişnuită deja de ani de zile la IPJ Suceava. Şefii Ministerului Afacerilor Interne au apelat la aceste variante de nenumărate ori.
Singura excepţie din ultima perioadă a fost în ceea ce-l priveşte pe comisarul-şef Viorel Onea, care a fost o perioadă adjunct al IPJ Suceava, iar apoi a câştigat definitiv postul de inspector-şef. Anterior, inspector-şef pe funcţie, nu interimar, a mai fost comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată într-un dosar al DNA. Acesta îi avea ca adjuncţi pe comisarii-şefi Viorel Onea şi Ioan Crap, ultimul cercetat şi el într-un dosar al DNA care a rămas în faza de anchetă de foarte multă vreme, din vara anului 2014 mai exact. În afara acestora, cei care au mai condus IPJ Suceava diferite perioade de timp, din posturi de inspectori-şefi ori de adjuncţi, au fost doar împuterniciţi la comandă, câte şase luni, în cazul unora împuternicirile fiind prelungite. Un exemplu în acest sens este comisarul-şef Marcian Colman, detaşat de la Bucureşti mai bine de un an de zile la conducerea IPJ Suceava.
În momentul de faţă, la conducerea IPJ Suceava se mai află cei doi adjuncţi, comisarul Liviu Stejărel Oniu şi comisarul-şef Dorel Aicoboae, primul preluând prin fişa postului şi atribuţiile de şef al inspectoratului.
Probabil, această strategie a MAI a avut şi are legătură cu faptul că ofiţerii Todiruţ şi Crap sunt anchetaţi în cadrul unor dosare DNA şi există posibilitatea, mai mare sau mai mică, de a fi găsiţi nevinovaţi şi de a se întoarce pe posturi.
Actuala situaţie, cu Liviu Stejărel Oniu pe post de adjunct care a preluat atribuţiile inspectorului-şef, este în mod cert una pe termen scurt şi rămâne de văzut ce vor decide cei de la MAI. Una din variante este de a împuternici un ofiţer agreat la comandă, pentru şase luni de zile, practic de a continua strategia din ultimii ani, în timp ce a doua este de a organiza un concurs pentru ocuparea definitivă a postului.
Şi alte posturi de comandant de poliţie din judeţ sunt ocupate cu titlu interimar, tot din cauza problemelor pe care le au foştii şefi, trimişi în judecată în cadrul unor dosare penale instrumentate de DNA. Putem aminti aici Poliţia municipiului Fălticeni şi Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, două structuri importante conduse interimar, pe perioade determinate, de 6 luni de zile, de ofiţeri.