Interdicţia de a fuma în baruri, cafenele şi restaurante a redus substanţial clientela localurilor din municipiul Suceava, mai ales la primele ore ale dimineţii şi noaptea. Nefumătorii care au aplaudat eliminarea fumului de ţigară din cafenele nu s-au grăbit să meargă să se bucure de atmosfera neviciată, deşi unii dintre proprietarii de restaurante îi aşteaptă cu vaze cu flori pe mese, în locul hulitelor scrumiere.
Şeful de sală Gabriel Pulpă, de la restaurantul Padrino, ne-a declarat, ieri, că dacă înainte de a intra în vigoare legea antifumat restaurantul era plin dimineaţa cu studenţi care veneau să-şi bea aici cafeaua, în ultima săptămână aceştia au dispărut. Vremea neprietenoasă nu invită la băut cafeaua pe terasă, astfel că obişnuita clientelă de dimineaţă nu şi-a mai făcut apariţia. ”Se simte în vânzări”, ne-a spus Gabriel Pulpă.
Acelaşi lucru l-am aflat şi la restaurantele Versus şi La Bibliotecă, unde ni s-a spus că s-a diminuat clientela cu 20-25%, îndeosebi dimineaţa, la cafea.
La Taco Loco, managerul Alexandru Ambrosie ne-a declarat că cei care au renunţat să vină la restaurant reprezintă 50% din vechea clientelă. ”Clientela noastră este formată în special din tineri şi populaţie activă. Mulţi ies în oraş să bea o cafea, asociată cu ţigara. Acum această categorie stă acasă, dimineaţa e gol în restaurant. De o săptămână nu ne-a mai venit lumea la cafea. Am constatat că au crescut puţin livrările la domiciliu, dar nu cât să compenseze pierderea celor care veneau dimineaţa şi noaptea…”, a declarat el.
Doar pentru cafea puţini fumători mai aleg acum restaurantul, mulţi preferând automatele de cafea amplasate în exterior, mai la îndemână.
Ca noutate, ne-a spus Alexandru Ambrosie, în weekend au venit la restaurant mulţi pensionari însoţiţi de nepoţi, dar asta s-a întâmplat doar două zile din săptămână.
În opinia lui, legea ar trebui modificată în sensul de a se permite fumatul în interior, în spaţii special amenajate, măcar în anumite intervale orare, de exemplu până la ora 11.00 şi după ora 24.00. Până când acest lucru se va întâmpla, dacă se va întâmpla, patronii şi angajaţii îşi pun mintea la contribuţie pentru a găsi metode de a atrage clientela. ”Aşteptăm în continuare nefumătorii”, a mai spus managerul de la Taco Loco.
În ultima săptămână a scăzut şi consumul de cafea la automatele amplasate în interiorul clădirilor
Interdicţia de a fuma în spaţiile închise şi în anumite categorii de instituţii a dus şi la diminuarea cererii de cafea de la automatele plasate în interior. Reprezentantul Dallmayer pe zona Suceava, Ovidiu Gula, ne-a declarat că cererea a scăzut cu aproximativ 20%. ”Noi avem doar automate de interior şi ne aşteptam la această scădere pentru că ţigara şi cafeaua sunt legate”, ne-a spus Ovidiu Gula.
Reprezentanţi ai firmelor care au automate de cafea amplasate în exterior nu au putut fi contactaţi.
Reamintim că din data de 17 martie a.c. este interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, cafenele, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber. ”Spaţiu public închis” este definit de lege drept orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. De asemenea, este complet interzis fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Maşina de serviciu este considerată ”loc de muncă”, astfel că nici aici nu se poate fuma.
Zonele în care fumatul este permis sunt celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă, spaţiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiş, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în faţa unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, staţiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun etc.); spaţiile delimitate doar de acoperiş, plafon sau tavan (ex.: corturi/chioşcuri fără închideri/pereţi laterali; peroane de tren acoperite; staţiile fără pereţi laterali ale mijloacelor de transport în comun etc.) şi spaţiile deschise din aer liber.
(26 mar 2016, 13:35:29
ce să spun, le-a scăzut clientela spălătorilor de bani...hă-hă...Mă bucur, vorba ''din popor'', " mai taie din ele, dă-le dreacu' " se potriveşte la ţanc în cazul acesta.
"Aşteptăm în continuare nefumătorii" hăhăhă, cumva că încă nu ţi-au călcat pragul nefumătorii, dom' "Manaher"? ei da...gargară de doi lei.