Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să solicite Consiliului Local Pojorâta trecerea din domeniul public al comunei în domeniul public al judeţului suprafaţa de 9 hectare de teren aferentă depozitului ecologic de la Pojorâta, obiectiv de investiţii din cadrul proiectului Sistem de management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava. Proiectul de hotărâre este iniţiat de vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu şi va fi supus dezbaterii şi aprobării consilierilor judeţeni la şedinţa care va avea loc săptămâna viitoare.
În expunerea de motive pentru susţinerea transferului terenului pe care se construieşte depozitul, iniţiatorul subliniază importanţa strategică a proiectului SMID pentru judeţ, un proiect în care sunt implicate toate comunităţile locale sucevene. Totodată, este reluată concis istoria implementării SMID în judeţul Suceava şi se aminteşte că terenurile pe care au fost construite depozitele de la Moara şi Pojorâta au fost date în administrarea Consiliului Judeţean de comunele respective, prin hotărâri de consiliu local. În anul 2014, un grup de locuitori din Pojorâta şi Iacobeni au atacat în instanţă hotărârea CL Pojorâta, iar acţiunea judecătorească s-a încheiat în data de 28 ianuarie 2016, când Curtea de Apel Cluj a decis anularea actului administrativ pe motiv că nu au fost consultaţi cetăţenii în privinţa construirii depozitului de la ei din comună.
Reprezentanţii CJ şi ai Primăriei Pojorâta au căzut de acord să fie finalizat depozitul de pe Mestecăniş
”Având în vedere că în cadrul acestui proiect este prevăzută construcţia a două depozite ecologice judeţene, care respectă cele mai ridicate norme şi standarde de mediu, unul fiind depozitul de la Pojorâta, este periclitată atingerea tuturor obiectivelor şi ţintelor judeţene privind gestionarea deşeurilor, impuse de legislaţia comunitară”, se arată în expunerea de motive.
În document se mai precizează că în data de 26 februarie a.c. reprezentanţi ai Consiliului Judeţean s-au întâlnit cu cei ai Primăriei Pojorâta şi au stabilit, de comun acord, efectuarea ”tuturor diligenţelor în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a investiţiei de la Pojorâta”.
Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Pojorâta au promovat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură civilă, respectiv contestaţia în anulare şi revizuirea deciziei Curţii de Apel Cluj, dar finalizarea demersurilor la instanţele judecătoreşti presupune termene care depăşesc data de 30 iunie 2016, când proiectul SMID trebuie finalizat.
În momentul de faţă, lucrările la depozitul de la Pojorâta sunt executate în proporţie de aproximativ 95%. Valoarea contractului pentru această componentă a SMID este de peste 27 de milioane lei fără TVA. Valoarea totală finanţată cu bani europeni este de 156,527 milioane lei fără TVA, care reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului. 2% este contribuţia administraţiilor locale din judeţ, partenere în proiect cu Consiliul Judeţean.
(26 mar 2016, 12:46:13