Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2016 - Anul XXI, nr. 71 (6184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Doi elevi din judeţ au prezentat casa ecologică la Expoziţia Internaţională de Ştiinţă de la Luxemburg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa viitorului, autonomă din punct de vedere energetic, proiectată de elevii suceveni Ana-Maria Marcu şi Dimitrie Călin Cielecki, a fost prezentată săptămâna trecută, la Luxemburg, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Ştiinţe, eveniment ce a reunit peste 20 de echipaje de tineri cercetători din Europa şi Asia.

Proiectul liceenilor, coordonat de profesorii Marcel Porof şi Petru Crăciun,  înglobează aproape doi ani de muncă, aducându-i-se îmbunătăţiri constante.

Casa inteligentă gândită de cei doi tineri reprezintă o locuinţă complet autosustenabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător, care foloseşte surse de energie neconvenţională prin valorificarea resurselor naturale (vânt, apă, soare).

Este concepută pentru zonele de climă temperată, costurile de construcţie fiind estimate la circa 50.000 de euro, costurile lunare pentru întreţinerea locuinţei fiind aproape de zero. Investiţia se amortizează în circa 5-7 ani.

 

A doua participare internaţională

Participarea echipei de la Suceava la evenimentul de la Luxemburg s-a datorat rezultatelor bune obţinute la Expo Sciences International, de la Bruxelles, din vara anului trecut, una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor din Europa.

„La Bruxelles am primit invitaţia de a participa în acest an la evenimentul de la Luxemburg. A fost o selecţie prealabilă pentru expoziţia din acest an, iar acest lucru s-a simţit şi în calitatea proiectelor. Din România au mai fost două echipe din Bucureşti”, a precizat Ana-Maria Marcu.

Tinerii din judeţ propun renunțarea la clădirile clasice, din beton și cărămidă, în detrimentul unor case eficiente, sănătoase şi ecologice.

„Nu e atât de importantă producerea unei cantităţi mari de energie, ci e mai important  modul în care aceasta este gestionată”, a punctat Ana-Maria. Aceasta a specificat că au pus accent pe producerea energiei solare, pe un sistem de captare performant, cu randament maxim, şi un sistemul de încălzire inovator. Totodată, proiectul mai presupune panouri fotovoltaice, colectoare solare, o miniturbină eoliană şi o minihidrocentrală electrică. Pe timpul zilei, în locuinţă se vor folosi instalaţii numite „solatube”, care captează lumina de la soare şi o reflectă în locuinţă, pentru a se crea un mediu ambiant corespunzător. Casa are formă de trapez, iar pereții sunt sub formă de sandviș, umpluți cu lână de oaie.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă când nu e soare, însă de menţionat este că o cantitate de radiaţie pătrunde printre nori chiar şi când e înnorat, vara obţinându-se chiar un surplus de energie”, au mai punctat liceenii.

Tinerii au declarat că proiectul şi abordarea lor în ceea ce priveşte casele ecologice au fost apreciate la Luxemburg, standul lor fiind vizitat chiar de directorul INESPO (Olimpiada Internaţională a Proiectelor de Mediu).

 

Ana-Maria e admisă la Cambridge, iar Dimitrie e calificat la Naţionalele de Fizică şi Astronomie

Dimitrie Călin Cielecki este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, iar Ana-Maria Marcu este în ultimul an la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Ana-Maria va studia din toamnă ingineria la Universitatea din Cambridge, Anglia. A trecut cu brio de evaluările şi interviurile britanicilor, cunoscuţi pentru criteriile lor de admitere exigente, iar ultima testare pe care trebuie să o treacă este examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu minimum 9,50.

Până atunci, va reprezenta Suceava la Olimpiada Naţională de Germană, din luna aprilie.

La rândul său, fălticeneanul Dimitrie Călin Cielecki va reprezenta Suceava la Olimpiadele Naţionale de Fizică şi Astronomie şi Astrofizică, de la Timişoara. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi din judeţ au prezentat casa ecologică la Expoziţia Internaţională de Ştiinţă de la Luxemburg.
 Vizualizări articol: 2185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi elevi din judeţ au prezentat casa ecologică la Expoziţia Internaţională de Ştiinţă de la Luxemburg5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasca fără aluat Pentru cei ce sărbătoresc în curând Paștele, dar au prea puțin timp la dispoziție pentru a prepara pasca după rețete mai complicate, varianta fără aluat este o alternativă mai rapidă, dar deosebit de gustoasăAvem nevoie de:800 g... Citeşte