Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 24 mar 2016 - Anul XXI, nr. 70 (6183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fraudă masivă

Un fost director al BRD Vatra Dornei şi trei subalterne, trimişi în judecată pentru jonglerii financiare de peste 700.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar de fraudă masivă în care parte vătămată este agenţia din Vatra Dornei a BRD, fraudă pusă la cale chiar de cel care era director, va ajunge în instanţă în zilele următoare, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat ancheta şi a dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi. Este vorba de fostul director şi de trei subalterne, care vor avea de răspuns pentru fraudarea băncii cu peste 700.000 de euro. Practic, aşa cum rezultă din ancheta procurorilor, fostul director Nicolae Moraru a jonglat după bunul plac cu banii din conturi, iar celelalte trei inculpate l-au ajutat, la cererea sa, să comită ilegalităţile. Faptele au fost comise în perioada 2009-2011, poliţia intrând pe fir la mijlocul lui 2011. Nicolae Moraru este fratele lui Ioan Moraru, care a fost primar al municipiului Vatra Dornei până în 2012.

 

Cine sunt inculpaţii şi pentru ce vor fi judecaţi

Cei patru inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar sunt Nicolae Moraru, fostul director, care este acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi emiterea unei file CEC fără a avea disponibil în cont, Mirela Maria Vatamanu şi Daniela Şipot, ambele pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune, şi Luminiţa Elena Antohi, pentru  complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

„Salvator” al afacerilor apropiaţilor, cu bani de la bancă

Cazul a intrat în atenţia Poliţiei în iunie 2011, când Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-a autosesizat despre faptul că directorul BRD Vatra Dornei a sustras din conturile clienţilor băncii diferite sume de bani pe care le-a împrumutat unor alţi clienţi. Procurorii au explicat că aceştia din urmă erau persoane juridice care aveau dificultăţi în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori. Din anchetă rezultă că Moraru a ridicat, transferat sau depus sume de bani, în primă fază cu acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, iar apoi fără a-i mai întreba.

„Inculpatul Moraru Nicolae a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuţi de ai săi) şi, pe de altă parte, pentru ca aceştia să nu mai apară cu restanţe în evidenţele băncii”, a explicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Aşadar, cu alte cuvinte, directorul Moraru jongla cu banii din conturi, în funcţie de interesele sale şi ale persoanelor pe care le ajuta.

 

Operatoarele de la ghişee care au făcut ce le cerea directorul

Directorul nu avea, conform fişei postului, nici un fel de atribuţie privind  operaţiunile de depunere/retragere numerar, de către persoane fizice sau juridice, astfel că pentru a putea face manevrele a trebuit să apeleze la alţi angajaţi ai băncii. Aşa au ajuns inculpate în dosar două operatoare de la ghişee, Maria Mirela Vatamanu şi Daniela Şipot. Acestea sunt acuzate că, în perioada 2009-2011, au întocmit documente bancare contrar normelor interne. Practic, rezultă din anchetă, acestea făceau ce le cerea directorului, care le asigura că are acordul clienţilor pentru a muta banii din conturi. Totuşi, din punct de vedere legal, ceea ce au făcut cele două sunt infracţiuni în toată regula.

Un alt capăt de acuzare faţă de Moraru este legat de radierea ilegală a unor ipoteci. Aceste manevre aveau tot rolul de a ajuta clienţi apropiaţi directorului, care aveau dificultăţi financiare. Anchetatorii au identificat  adrese de radiere ilegale, şase semnate de Nicolae Moraru, iar două de inculpata Luminiţa Antohi, care era consilier clienţi în cadrul băncii. 

 

O mare parte din prejudiciu a fost deja recuperat

La finalul cercetărilor, după verificările interne amănunţite, a rezultat că băncii i s-a creat un prejudiciu în sumă de 2,6 milioane de lei, 124.290 de euro şi 220 de dolari. Cumulat, este vorba de peste 700.000 de euro. Un detaliu important în acest caz este că o parte importantă din prejudiciu a fost recuperată, iar alta urmează a fi recuperată după ce anchetatorii au pus sechestru pe bunuri ale fostului director.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a precizat că au rămas de recuperat 461.000 de lei, 77.275 de euro şi cei 220 de dolari. Aşadar, ar mai fi de recuperat în jur de 180.000 de euro

Dosarul se va judeca, în prima sa fază, la Judecătoria Vatra Dornei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost director al BRD Vatra Dornei şi trei subalterne, trimişi în judecată pentru jonglerii financiare de peste 700.000 de euro.
 Vizualizări articol: 6081 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un fost director al BRD Vatra Dornei şi trei subalterne, trimişi în judecată pentru jonglerii financiare de peste 700.000 de euro3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pomme rosti (tocinel elvețian) Acest preparat rustic, de origine elvețiană, este un fel de tocinel uriaș, pregătit ușor diferit, fără ou, dar absolut delicios. De regulă se face doar din cartofi, dar există numeroase variațiuni pe tema adaosurilor ce se pot asorta cu cartoful... Citeşte