Cătălin Miron, candidatul liberalilor pentru funcţia de primar în municipiul Rădăuţi, pledează pentru înfiinţarea unui club al pensionarilor, dar şi pentru organizarea periodică de spectacole gratuite ale Teatrului "Matei Vişniec", spectacole organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.
O altă prioritate pentru persoanele vârstnice care locuiesc singure este suspendarea achitării taxelor şi impozitelor pentru imobilul în care locuiesc.
Cătălin Miron consideră că aşa cum în alte oraşe ale judeţului aceste persoane beneficiază de reduceri şi scutiri parţiale la diferite dări către bugetul local, pe acelaşi principiu se poate acţiona şi la Rădăuţi.
„De exemplu, persoanele vârstnice cu venituri mici care locuiesc singure ar trebui scutite total de la plata impozitelor pentru imobilul în care locuiesc, cu menţiunea că această facilitate se va acorda şi soţului supravieţuitor. Sunt oameni în Rădăuţi care nu au bani de medicamente, nu au bani pentru alimente, darămite să-şi mai plătească taxe şi impozite. Pentru această categorie defavorizată trebuie introduse scutiri din partea administraţiei locale”, a opinat Cătălin Miron.
Profesorii, învăţătorii, poliţiştii şi militarii pensionari trebuie cooptaţi în activităţi de voluntariat
Candidatul PNL pentru funcţia de primar în Rădăuţi a anunţat că doreşte ca profesorii şi învăţătorii pensionari să fie cooptaţi, pe bază de voluntariat, în diferite cercuri extraşcolare în cadrul cărora copiii să poată beneficia de meditaţii gratuite. Aceiaşi dascăli ar putea reprezenta o soluţie pentru a asigura supravegherea elevilor cu ocazia unor tabere şcolare care să aibă susţinere financiară de la bugetul local.
„Nu se poate să-i lăsăm uitării pe aceşti oameni care şi-au făcut datoria pentru societate, oameni fără de care Rădăuţiul nu ar fi ajuns astăzi unde este. Este datoria administraţiei locale să se implice mai mult în sprijinirea acestei categorii de persoane, iar promisiunea mea fermă este aceea că vor fi trataţi cum se cuvine”, a arătat Cătălin Miron.
Acesta a dat exemple din alte localităţi ale judeţului, cum ar fi Suceava sau Şcheia, unde cuplurile care au împlinit un anumit număr de ani de la căsnicie sunt celebrate de primărie, care le acordă diplome, premii în bani şi alte facilităţi. De asemenea, Cătălin Miron a mărturisit că va propune înfiinţarea unui club al pensionarilor şi le va acorda acestora un sediu unde să-şi desfăşoare activitatea.
„Dacă în alte localităţi s-a putut, trebuie să se poată şi la Rădăuţi. Doar nepăsarea şi lipsa de respect a celor care au condus oraşul în ultimii 25 de ani au făcut ca pensionarii, oamenii vârstnici şi cei cu venituri modeste să fie trataţi în mod incorect. Acest lucru se va schimba radical. Promisiunea mea este că mă voi implica în rezolvarea cât mai rapidă a problemelor pe care le întâmpină aceşti oameni, care nu sunt puţini la număr”, a concluzionat Cătălin Miron.
O altă categorie importantă este cea formată din pensionarii MAI şi MApN, oameni cu ajutorul cărora ar putea fi înfiinţate grupe de poliţie auxiliară care să patruleze prin parcuri, pieţe şi alte locuri publice, cu misiunea de a semnala orice posibilă încălcare a liniştii şi ordinii publice.