Problema lipsei locurilor de parcare, care se resimte acut în toate cartierele, dar mai ales în zona centrală şi în cartierul George Enescu, ar putea fi rezolvată parţial prin realizarea unor parcări supraterane, de către municipalitatea suceveană.
„O problemă presantă este legată de locurile de parcare. Indiferent câte locuri de parcare am vrea noi să facem, prin amenajarea de parcări de reşedinţă ori prin instituirea de sensuri unice, numărul de maşini din Suceava este foarte mare, depăşind capacităţile infrastructurii pe care o avem”, a spus primarul Ion Lungu, care propune ca soluţie amenajarea a zece parcări supraterane, în mai multe zone.
„Cinci din parcările supraterane sunt în zona centrală, care rămâne în continuare zona cea mai aglomerată, cu toate că acolo au fost realizate parcările subterane, iar zona pietonală din faţa Palatului Administrativ permite şi parcarea maşinilor. Trei sunt propuse în cartierul George Enescu, vitregit din acest punct de vedere, pentru că străzile sunt foarte înguste, iar numărul de maşini este foarte mare. De asemenea, o parcare ar urma să fie amenajată lângă sediul Primăriei Suceava, iar alta în Zamca, unde de asemeni sunt străzi înguste”, a precizat edilul sucevean, care a lansat propunerea spre dezbatere publică, etapă necesară înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Suceava.
Proiectul de amenajare a parcărilor supraterane prevede crearea unui număr de 28 de locuri de parcare pe nivel, iar în funcţie de reglementările urbanistice ale zonei, acestea pot avea până la 5 niveluri, adică cât un bloc, punând la dispoziţie un număr maxim de 140 de locuri de parcare.
Locaţiile propuse pentru cele 10 parcări supraterane sunt:
Zona centrală:
- Piaţa Mare – pe locul actualei parcări publice a municipalităţii, de vizavi de piaţă;
- strada Vasile Bumbac, în zona Palatului de Finanţe, între restaurantul Centru Vechi şi clădirea care aparţine Bisericii Catolice, unde este loc pentru o parcare;
- în spatele fostului magazin Taylan, în parcarea interioară dintre blocuri;
- pe strada Meseriaşilor, vizavi de sediul PSD;
- zona Hotelului Bucovina, în locul actualei parcări, care face parte din domeniul public;
În zona George Enescu:
- în vecinătatea Pieţei Mici, între strada Zorilor şi Aleea Saturn (zona Albina);
- la Mobilă, în zona bisericii Sf. Vineri;
- vizavi de Proiect Bucovina.
O altă parcare ar urma să fie amenajată lângă sediul Primăriei Suceava, iar alta în Zamca – în zona celor două biserici, unde este un spaţiu al primăriei.
„Ne vom consulta cu populaţia, cu asociaţiile de proprietari, cu specialiştii, vom definitiva aceste locaţii şi sunt optimist că anul acesta vom putea demara lucrările măcar la una dintre parcări, chiar două – una în George Enescu şi alta în zona centrală. De la caz la caz vin afectate şi spaţii verzi, de aceea facem această dezbatere publică, pentru că sucevenii trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord să amenajăm aceste parcări supraterane”, a adăugat edilul sucevean.
Costurile de realizare a unei astfel de parcări supraterane, cu 140 de locuri de parcare şi o suprafaţă desfăşurată de 680 de mp, sunt estimate la aproape două milioane de euro. Finanţarea ar urma să fie asigurată de la bugetul local, dar nu sunt excluse şi alte variante de finanţare, inclusiv parteneriat public – privat.
(24 mar 2016, 14:43:19
Pacat ca, ,,gospodarii de ieri'', trepadusii ce au fost la conducere, si-au batut joc de cartierele orasului: strazi si trotuare inguste , blocuri multe (dormitoare de campanie), fara parcuri, spatii de joaca, etc. Si asta in conditiile in care s-a construit pe loc gol, pe fostele ogoare!
Oras monoton, unde nu-ti vine a te plimba din cauza mizeriei ce te inconjoara
Ar fi multe de facut pentru ca Suceva sa merite numele de oras..