După publicarea rezultatelor simulării examenului de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a recomandat inspectoratelor şcolare organizarea unor simulări judeţene, la începutul lunii mai, pentru a urmări evoluţia elevilor în pregătirea pentru bac.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) spun că este puţin probabil să fie organizată o simulare a examenului maturităţii la nivel de judeţ, însă recomandă liceelor cu rezultate slabe la testarea din această lună să intensifice pregătirea pentru bac. IŞJ Suceava propune liceelor vizate să organizeze simulări la nivel de şcoală şi să supravegheze stadiul de pregătire al elevilor de clasa a XII-a.
„IŞJ Suceava va monitoriza modul în care şcolile gestionează aplicarea măsurilor de îmbunătăţire a performanţei în cazul pregătirii elevilor în vederea susţinerii examenului de bacalaureat şi recomandă organizarea unor verificări suplimentare/teze cu subiect unic pentru disciplinele de examen, la nivelul şcolilor, astfel încât să crească procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2016, precum şi informarea părinţilor şi discutarea rezultatelor la nivelul şcolii”, transmite conducerea IŞJ.
Cât priveşte măsurile pentru elevii care au obţinut note peste 5 la disciplinele de concurs, dar nu au reuşit medii de promovare peste 6, vor fi aplicate programe de pregătire suplimentare individualizate şi se vor identifica acele conţinuturi din programele şcolare la care elevii nu s-au pregătit suficient. Pentru elevii care au obţinut note sub 5 la unele discipline de concurs şi nu au reuşit medii de promovare peste 6 se vor institui planuri remediale la nivelul catedrelor şi vor fi organizate programe de pregătire suplimentare cu aceşti elevi.
În final, pentru elevii care au obţinut note peste 5 şi au reuşit medii de promovare peste 6 se vor întreprinde măsuri de optimizare a performanţei în vederea îmbunătăţirii rezultatului final.
De partea cealaltă, Ministerul Educaţiei solicită inspectoratelor şcolare judeţene monitorizarea atentă a programului de pregătire a elevilor de liceu prin inspecţii şcolare tematice şi consultări cu comisiile metodice din licee, precum şi a planurilor individuale de remediere, în cazul elevilor cu rezultate slabe la simulare.
Reamintim că la clasa a XII-a, la simularea examenului de bacalaureat, din cei 4.460 de elevi care au susţinut testarea, doar 2.022 (45,33%) au obţinut medii peste pragul de 6 (limita de promovabilitate), pe când restul de 2.438 (54,66%) de liceeni au picat testarea.