Unul dintre dosarele care-l vizează pe Ionuţ Vartic, fost şef al Gărzii Financiare Suceava, a fost retrimis la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Judecătorul de la Tribunalul Suceava care a primit dosarul spre soluţionare în Camera Preliminară s-a sesizat din oficiu şi a constatat că acuzaţiile aduse persoanelor din dosar nu sunt suficient de bine explicate şi documentate.
Ca urmare, reprezentanţii DNA au la dispoziţie cinci zile în care trebuie să anunţe dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată în actualele condiţii ori solicită restituirea cauzei pentru a remedia deficienţele constatate. În cazul în care procurorii vor reface neregulile semnalate, judecătorul din Camera Preliminară se va pronunţa, iar părţile implicate vor avea posibilitatea să le conteste la instanţa superioară în cazul în care sunt nemulţumite.
Ionuţ Vartic, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF), a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Angela Brânduş, inspector fiscal la DRAF Suceava, pentru abuz în serviciu, respectiv Mihai Gogu, angajat al aceleiaşi instituţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu. A patra persoană din acest dosar este omul de afaceri Corneliu Ciuchea, administrator al firmei Valea Obcinilor din Suceava, judecat pentru instigare la abuz în serviciu.
„Deturnarea” unui act de control, motivul actualului dosar penal
Potrivit procurorilor DNA, pe 1 martie 2014, după o discuţie cu un om de afaceri din Botoşani, Corneliu Ciuche, administratorul firmei Valea Obcinilor, i-ar fi solicitat lui Ionuţ Vartic ca, în calitate de şef serviciu al DRAF Suceava, să „deturneze” un act de control realizat de doi subalterni ai acestuia, Angela Brânduş şi Mihai Gogu.
Mai exact, era vorba de un control derulat în noaptea de 28 februarie spre 1 martie 2014 la un club de noapte din municipiul Botoşani, în urma căruia inspectorii antifraudă au constatat că nu se emisese nici un bon fiscal, neregulă ce impunea aplicarea sancţiunii contravenţionale a amenzii de la 8.000 de lei la 10.000 de lei şi luarea măsurii complementare a suspendării activităţii firmei pe o perioadă de 3 luni.
„În virtutea prieteniei dintre suspectul Ciuchea Corneliu şi suspectul Vartic Ionuţ Daniel, acesta din urmă a exercitat presiuni asupra subalternei sale, suspecta Brânduş Angela, pentru a o determina să manifeste indulgenţă şi să nu aplice sancţiunile legale privind verificările efectuate la clubul de noapte. Ca urmare, suspecta Brânduş Angela a întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, i-a aplicat administratorului firmei o amendă în cuantum de 1.000 de lei, omiţând cu ştiinţă să insereze fapta de neemitere a bonului fiscal şi, implicit, să aplice sancţiunile corespunzătoare. După întocmirea actelor, suspectul Gogu Mihai a semnat, alături de suspecta Brânduş Angela, nota explicativă şi procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fără să le citească, având încredere în colega sa”, se arată într-o adresă a DNA.
Un alt dosar este aproape finalizat la Tribunalul Suceava
Un alt dosar care-l priveşte pe Ionuţ Vartic este aproape de finalizare la aceeaşi instanţă, Tribunalul Suceava. În acest dosar fostul şef al Gărzii Financiare Suceava este acuzat de comiterea a trei infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dar şi de o infracţiune de complicitate la delapidare.
În acelaşi dosar este trimis în judecată şi Corneliu Ciuchea, administratorul firmei Valea Obcinilor, sub acuzaţiile de complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi de o infracţiune de trafic de influenţă.
Procurorii DNA au arătat că în zilele de 15 mai, 17 iunie şi 5 decembrie 2014, Ionuţ Vartic, în calitate de inspector-şef antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr. 5, i-a transmis prin sms-uri lui Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, pe care le obţinuse în virtutea funcţiei sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie efectuate la diverşi agenţi economici de către inspectori antifraudă.
„Scopul acestor divulgări a fost, pe de o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreaţi de Ciuchea Corneliu, iar pe de altă parte, de a obţine pentru sine bunuri şi foloase necuvenite. În perioada martie-noiembrie 2014, inculpatul Ciuchea Corneliu a pretins şi a primit de la inculpata Botuşanu Lucica suma totală de 90.000 lei, în tranşe lunare de câte 10.000 lei, lăsând-o să creadă că, prin influenţa pe care o are asupra unui funcţionar public neidentificat numit <Doctorul>, ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce priveşte controalele fiscale”, se menţiona în comunicatul DNA de la acea vreme.
În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Filuţă Cerlincă, administratorul Pensiunii „La Filuţă” din Mălini, acuzat de comiterea infracţiunii de delapidare, şi Lucica Botuşanu, administratorul unei firme din Fălticeni, acuzată de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.