Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 23 mar 2016 - Anul XXI, nr. 69 (6182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Statul român, obligat de CEDO să plătească despăgubiri de 39.000 de euro după ce o femeie şi copilul acesteia au murit la naşterea care trebuia asistată de medicul sucevean Ilie Merticariu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decesul unei femei şi al fetiţei pe care aceasta a născut-o s-a soluţionat după 15 ani la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Familia Elenei Cojocaru a obţinut despăgubiri de 39.000 de euro, bani pe care statul român trebuie să-i achite în perioada următoare. Cazul în urma căruia s-a ajuns la această decizie CEDO s-a înregistrat în toamna anului 2001.

Femeia însărcinată în 8 luni şi care era sub observaţia medicului ginecolog sucevean Ilie Merticariu a fost internată de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava deoarece era iminentă o naştere prematură. Ilie Merticariu a refuzat să facă operaţia de cezariană, dar ulterior şi-a dat acordul pentru un transfer la o clinică din Iaşi, acolo unde femeia însărcinată a fost transferată fără a fi însoţită de vreun medic. La Iaşi, femeia a fost diagnosticată cu sindromul Hellp, o afecţiune prenatală extrem de gravă. La cezariană însă femeia a murit din cauza unui stop cardio-respirator. După numai două zile s-a stins din viaţă şi fetiţa pe care a adus-o pe lume.

Familia mamei şi fetiţei a considerat că este vorba de culpă medicală, iar toate acuzaţiile s-au îndreptat către medicul ginecolog Ilie Merticariu.

 

Firul nesfârşit al unui dosar cu fapte care s-au prescris

Chiar dacă plângerea pentru ucidere din culpă a fost formulată încă din 2001, timp de doi nu s-a întâmplat mai nimic în dosar. Abia în mai 2003, Poliţia Suceava a solicitat ajutorul Institutului de Medicină Legală Iaşi pentru clarificarea anumitor aspecte ale anchetei (cauza decesului pacientei medicului Ilie Merticariu, dacă medicul şi-a tratat pacienta corect, în lumina obligaţiilor sale profesionale şi dacă există o legătură de cauzalitate între comportamentul său şi decesele survenite).

În iunie 2003, IML Iaşi a informat Poliţia Suceava că având în vedere diagnosticul pacientei, medicul avea obligaţia să aplice imediat tratamentul prescris unor astfel de circumstanţe. Faptul că pacienta a ajuns la clinica din Iaşi într-o stare gravă conduce la concluzia că nu i-a fost acordată o îngrijire adecvată. Întârzierea de trei zile în stabilirea unui diagnostic a contribuit la agravarea stării acesteia.

În august 2003, la cererea medicului Ilie Merticariu, Poliţia Suceava a cerut Comisiei Superioare Medico-Legale din cadrul Institutului Medico-Legal „Mina Minovici” din Bucureşti să analizeze informaţiile oferite de IML Iaşi.

În aprilie 2004, Comisia a informat Poliţia Suceava că aprobă nota informativă a IML Iaşi. În plus, aceasta a menţionat că acţiunile personalului Spitalului Judeţean Suceava puteau fi explicate medical vorbind, dat fiind faptul că din informaţiile avute aceştia au putut crede că starea pacientei era cauzată de o intoxicaţie cu ciuperci şi nu de o afecţiune mult mai gravă, cum s-a dovedit a fi în acest caz.

Printr-o ordonanţă din mai 2005, procurorul care investiga cazul, procuror din cadrul Parchetului Suceava, a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicului ginecolog Ilie Merticariu pe motiv că atitudinea sa putea fi explicată din punct de vedere medical, el nedovedind astfel neglijenţă. Ordonanţa a fost contestată, iar în septembrie 2008, procurorul ierarhic superior a respins prin ordonanţă definitivă cererea reclamantei. S-a ajuns astfel la instanţa de judecată, iar în martie 2010, Tribunalul Suceava a admis cererea reclamantei, anulând ordonanţa procurorului ierarhic superior. S-a reţinut că Parchetul a eşuat în a strânge toate probele necesare pentru determinarea circumstanţelor cazului, inclusiv cauza morţii, şi că era absolut necesară efectuarea unei expertize medico-legale, întrucât notele informative din iunie 2003 şi aprilie 2004 nu erau şi nu îndeplineau cerinţele unor rapoarte medico-legale. Drept urmare, a înapoiat cauza la procuror pentru refacerea urmăririi penale impunând totodată punerea sub învinuire a medicului Merticariu.

În februarie 2011, Parchetul Suceava a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că răspunderea penală pentru fapta comisă s-a prescris, decizie menţinută ulterior şi printr-o decizie definitivă, din iunie 2012, a Judecătoriei Suceava.

 

Medicul ginecolog Ilie Merticariu nu-şi reproşează nimic

Contactat telefonic, medicul Ilie Merticariu a declarat că-şi aminteşte de acest caz, numai că nu are nimic să-şi reproşeze.

„Am făcut tot ce a ţinut de mine. Am trimis-o la Iaşi, dar cazul a fost foarte grav şi mai mult de atât nu se putea face. Îmi pare rău că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, dar nu este neapărat din vina mea. Eu nu am avut o vină directă, iar în ceea ce priveşte decizia CEDO, nu am ce comenta”, a arătat medicul ginecolog Ilie Merticariu.

În schimb, avocatul Mircea Stoleriu, rudă cu familia Elenei Cojocaru şi omul care s-a ocupat de acte în tot acest periplu judiciar, este de părere că s-a făcut dreptate, chiar dacă după un timp atât de îndelungat.

„Mi se pare o hotărâre corectă, iar despăgubirile sunt simbolice comparativ cu trauma produsă. Nici o sumă de bani nu poate aduce înapoi o mamă şi un copil, dar am vrut să arătăm că cineva a greşit”, a arătat avocatul Mircea Stoleriu.

În plângerea transmisă către CEDO, Mircea Stoleriu a detaliat şi aspectele pe care le-a considerat problematice în acest dosar.

„Organele de urmărire penală nu au luat în calcul faptul că intimatul în mod premeditat nu a efectuat <evacuarea imediată a sarcinii> pentru că nu i s-au oferit sau promis sume de bani aşa cum era obişnuit deşi nici în acest caz nu s-ar fi pus problema onorariului dar viaţa să fi fost salvată.

Singura probă administrată timp de 7 ani a fost doar declaraţia învinuitului, luată la 16 mai 2005 - dată la care se ştia din adresa nr. 1840/2003 a IML Iaşi că la mijloc este vorba de comiterea unei fapte penale. O comisie medico-legală compusă din 6 specialişti a concluzionat că <o monitorizare atentă materno-fetală şi o conduită precoce aveau şanse de a evita decesul>. Conduita precoce invocată de comisie presupunea <evacuarea imediată a sarcinii pentru a evita agravarea leziunilor hepatice şi vasculare>”, a arătat avocatul Mircea Stoleriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul român, obligat de CEDO să plătească despăgubiri de 39.000 de euro după ce o femeie şi copilul acesteia au murit la naşterea care trebuia asistată de medicul sucevean Ilie Merticariu.
 Vizualizări articol: 10802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.46/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 13 voturi
Statul român, obligat de CEDO să plătească despăgubiri de 39.000 de euro după ce o femeie şi copilul acesteia au murit la naşterea care trebuia asistată de medicul sucevean Ilie Merticariu4.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos ragu pentru paste (versiunea de post) Sosul ragu se pregătește, în versiunea sa italiană originală, cu carne tocată, legume, vin și lapte. Versiunea de post este mai modestă ca aromă, dar poate fi o alegere foarte interesantă.Avem nevoie de:200 g granule de soia texturată, o ceapă... Citeşte