Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 23 mar 2016 - Anul XXI, nr. 69 (6182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anomalie

O comună din Suceava are mult mai mulţi şomeri decât municipii cu peste 20.000 de locuitori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile privind numărul de şomeri din fiecare localitate din judeţul Suceava scot în evidenţă o anomalie, o comună având mult mai mulţi şomeri decât municipii cu peste 20.000 de locuitori. Conform datelor oficiale ale Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la Valea Moldovei sunt înregistraţi 604 şomeri, dintre municipii doar Suceava având mai mulţi şomeri – 1.309. În rest, la Rădăuţi sunt înregistraţi 275 de şomeri, la Fălticeni 474, la Câmpulung Moldovenesc 465, iar la Vatra Dornei 230. Aşadar, localităţi cu peste 20.000 de locuitori, precum Rădăuţi şi Fălticeni, au semnificativ mai puţini şomeri decât Valea Moldovei, o comună care la ultimul recensământ a ieşit cu o populaţie de aproximativ 4.000 de locuitori.

 

Profil de “şomer” la Valea Moldovei: şomer cu numele pentru ajutor social

Fără nici un fel de tendinţă de discriminare, această anomalie are şi o explicaţie. Realitatea este că imensa majoritate a şomerilor din Valea Moldovei sunt oameni din numeroasa comunitate de romi din satul Mironu. Numeroşii romi din această comună sunt şomeri doar cu numele. Oficial, în statistici ei figurează ca şomeri neindemnizaţi. În această categorie intră şi oameni care nu au avut niciodată oficial un loc de muncă, dar care au nevoie de acest statut. Aceştia au nevoie să figureze în acte ca persoane în căutarea unui loc de muncă pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană. Elocvent în acest sens este şi că la Valea Moldovei sunt doar 10 şomeri indemnizaţi, care şi-au pierdut recent serviciul.

 

Cei mai mulţi şomeri, în localităţile cu mulţi romi

Deloc întâmplător, celelalte localităţi cu un număr foarte mare de şomeri, raportat la populaţie, sunt Dolhasca şi Pătrăuţi, unde de asemenea există o comunitate foarte mare de romi. În oraşul Dolhasca, de exemplu, sunt înregistraţi 732 de şomeri, din care 657 sunt şomeri neindemnizaţi.

În 2013, când reporterii Monitorului de Suceava au realizat un reportaj la Valea Moldovei, în comună era 557 de şomeri, majoritatea de la Mironu. Între timp numărul lor a depăşit cifra 600. Populaţia romă reprezintă deja peste 40% din locuitorii comunei Valea Moldvei şi a crescut semnificativ de la an la an. Din păcate, numărul romilor din Valea Moldovei care au un loc de muncă este infim. 

 

Rata şomajului, în uşoară creştere în judeţ

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că la finele lunii februarie rata şomajului în judeţ a fost de 6,34%. Numărul total al sucevenilor înregistraţi ca şomeri era de 15.620 de persoane. Dintre aceştia, 4.707 erau şomeri indemnizaţi, iar restul persoane fără loc de muncă de multă vreme – şomeri neindemnizaţi. Statisticile mai arată că numărul bărbaţilor şomeri este semnificativ mai mare decât al femeilor.

Mirela Adomnicăi a mai precizat că faţă de lunile anterioare rata şomajului este în uşoară creştere. În decembrie 2015 rata şomajului a fost de 6,23%.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O comună din Suceava are mult mai mulţi şomeri decât municipii cu peste 20.000 de locuitori.
 Vizualizări articol: 8496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
O comună din Suceava are mult mai mulţi şomeri decât municipii cu peste 20.000 de locuitori1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La munca.... trimis de
(23 mar 2016, 11:32:31
La cati someri si beneficiari de indemnizatie de ajutor social sunt ar trebui sa dea de gandit primariilor sa faca ceva economii cu firmele de salubrizare si sa puna oamenii la treaba.Multi din ei traiesc numai de pe seama ajutoarelor si nu vor munca.
2.   Pomeni electorale? trimis de
(23 mar 2016, 14:54:03
Pentru a asigura venitul minim garantat acestor oameni,eu si ca mine muuulti altii,trebuie sa muncim pana la varsta de 65 ani.Este corect oare? M-am saturat sa muncesc pentru altii.Chiar nu se gaseste intr-o comuna ceva de munca pentru acesti oameni? Sunt sigur ca acestia voteaza.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos ragu pentru paste (versiunea de post) Sosul ragu se pregătește, în versiunea sa italiană originală, cu carne tocată, legume, vin și lapte. Versiunea de post este mai modestă ca aromă, dar poate fi o alegere foarte interesantă.Avem nevoie de:200 g granule de soia texturată, o ceapă... Citeşte