Statisticile privind numărul de şomeri din fiecare localitate din judeţul Suceava scot în evidenţă o anomalie, o comună având mult mai mulţi şomeri decât municipii cu peste 20.000 de locuitori. Conform datelor oficiale ale Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la Valea Moldovei sunt înregistraţi 604 şomeri, dintre municipii doar Suceava având mai mulţi şomeri – 1.309. În rest, la Rădăuţi sunt înregistraţi 275 de şomeri, la Fălticeni 474, la Câmpulung Moldovenesc 465, iar la Vatra Dornei 230. Aşadar, localităţi cu peste 20.000 de locuitori, precum Rădăuţi şi Fălticeni, au semnificativ mai puţini şomeri decât Valea Moldovei, o comună care la ultimul recensământ a ieşit cu o populaţie de aproximativ 4.000 de locuitori.
Profil de “şomer” la Valea Moldovei: şomer cu numele pentru ajutor social
Fără nici un fel de tendinţă de discriminare, această anomalie are şi o explicaţie. Realitatea este că imensa majoritate a şomerilor din Valea Moldovei sunt oameni din numeroasa comunitate de romi din satul Mironu. Numeroşii romi din această comună sunt şomeri doar cu numele. Oficial, în statistici ei figurează ca şomeri neindemnizaţi. În această categorie intră şi oameni care nu au avut niciodată oficial un loc de muncă, dar care au nevoie de acest statut. Aceştia au nevoie să figureze în acte ca persoane în căutarea unui loc de muncă pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană. Elocvent în acest sens este şi că la Valea Moldovei sunt doar 10 şomeri indemnizaţi, care şi-au pierdut recent serviciul.
Cei mai mulţi şomeri, în localităţile cu mulţi romi
Deloc întâmplător, celelalte localităţi cu un număr foarte mare de şomeri, raportat la populaţie, sunt Dolhasca şi Pătrăuţi, unde de asemenea există o comunitate foarte mare de romi. În oraşul Dolhasca, de exemplu, sunt înregistraţi 732 de şomeri, din care 657 sunt şomeri neindemnizaţi.
În 2013, când reporterii Monitorului de Suceava au realizat un reportaj la Valea Moldovei, în comună era 557 de şomeri, majoritatea de la Mironu. Între timp numărul lor a depăşit cifra 600. Populaţia romă reprezintă deja peste 40% din locuitorii comunei Valea Moldvei şi a crescut semnificativ de la an la an. Din păcate, numărul romilor din Valea Moldovei care au un loc de muncă este infim.
Rata şomajului, în uşoară creştere în judeţ
Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că la finele lunii februarie rata şomajului în judeţ a fost de 6,34%. Numărul total al sucevenilor înregistraţi ca şomeri era de 15.620 de persoane. Dintre aceştia, 4.707 erau şomeri indemnizaţi, iar restul persoane fără loc de muncă de multă vreme – şomeri neindemnizaţi. Statisticile mai arată că numărul bărbaţilor şomeri este semnificativ mai mare decât al femeilor.
Mirela Adomnicăi a mai precizat că faţă de lunile anterioare rata şomajului este în uşoară creştere. În decembrie 2015 rata şomajului a fost de 6,23%.
(23 mar 2016, 11:32:31