O situaţie întocmită de Prefectura Suceava în urma exercitării controlului de legalitate asupra actelor administrative emise de Consiliile Locale şi Consiliul Judeţean Suceava în cursul anului 2015 arată o răsturnare a raportului firesc între şedinţele ordinare şi cele extraordinare sau de îndată ale deliberativelor locale. Conform legii administraţiei publice locale, consiliile locale se întrunesc în şedinţe ordinare o dată pe lună şi în şedinţe extraordinare sau de îndată atunci când apar situaţii de urgenţă, a căror rezolvare nu poate aştepta reunirea obişnuită a deliberativului local, care de regulă are loc la sfârşitul lunii.
Din situaţia întocmită de prefectură reiese că în nouă dintre cele 114 unităţi administrativ teritoriale din judeţ numărul şedinţelor extraordinare a fost mai mare decât al celor ordinare, 12 în cursul unui an. Astfel, la Fălticeni au fost 13 şedinţe extraordinare, la Milişăuţi 7 ordinare şi 8 extraordinare, la baia 9 ordinare şi 10 extraordinare, la Ciocăneşti 7 ordinare şi 9 extraordinare, la Forăşti raportul este 7/8, Horodnic de Sus 5/11, Mitocu Dragomirnei 5/14, Voitinel 7/9. Un caz special este comuna Slatina, unde în 2015 nu a fost convocată nici măcar o singură şedinţă ordinară de consiliu local, au fost însă 10 extraordinare. Prefectura a deschis acţiune în instanţă pentru obligarea primarului Ilie Gherman să convoace şedinţe ordinare şi i-a fost admisă, cu drept de recurs. La şedinţe de îndată campion este Consiliul Local Suceava, cu 12. La acestea se adaugă şi 7 şedinţe extraordinare, în completarea celor 11 ordinare. Tot 7 au fost şi la Cacica; la Ostra 8, cu încă 12 extraordinare şi 12 ordinare, la Putna 8, la Iacobeni 9, la Câmpulung Moldovenesc 7.
Rectificările bugetare şi proiectele cu finanţare externă sunt principalele motive ale şedinţelor extraordinare
Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman, ne-a declarat ieri că principalul motiv care a determinat un număr atât de mare de convocări ale Consiliului Local au fost rectificările bugetare pentru plata salariilor cadrelor didactice. ”Au tot venit banii pentru hotărârile judecătoreşti ale profesorilor şi nu se puteau da decât după rectificarea bugetului în Consiliul Local”, a afirmat primarul.
Primarul de Iacobeni, Angelica Fădor, ne-a declarat că foarte multe şedinţe au fost convocate deoarece în implementarea unor proiecte cu finanţare guvernamentală sau europeană procedura impune hotărâri de consiliu local. La asta se adaugă rectificările bugetare pentru şcoli, şi astfel se ajunge la un număr atât de mare de convocări.
Analiza efectuată de juriştii Prefecturii nu contestă urgenţa convocărilor deliberativelor locale în şedinţe extraordinare sau de îndată, dar remarcă faptul că pe ordinea de zi a acestora sunt incluse şi proiecte de hotărâre a căror dezbatere şi eventual adoptare nu justifică elementul de urgenţă. Recomandarea Instituţiei Prefectului către primari este să acorde mai multă atenţie modului în care aplică legea administraţiei publice.
Precizăm că pentru şedinţele extraordinare şi de îndată consilierii nu primesc indemnizaţie de şedinţă. Pentru a-şi putea încasa indemnizaţia lunară ei trebuie să participe la o şedinţă ordinară şi două de comisii.