Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 22 mar 2016 - Anul XXI, nr. 68 (6181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Sindicaliştii din învăţământ dau în judecată Inspectoratul Şcolar Suceava pentru neplata unor drepturi băneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) va acţiona în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru nepunerea în executare a sentinţelor judecătoreşti prin care s-a dispus plata unor drepturi legale, respectiv sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase (sporul de ecran). Decizia a fost luată de reprezentanţii sindicatului după ce aceştia au epuizat toate demersurile posibile în vederea obţinerii acestor drepturi băneşti, iniţiativa celor de la ASIS fiind susţinută şi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Prof. Giani Leonte, liderul ASIS, precizează că de neexecutarea hotărârilor nu se face vinovat numai Inspectoratul Școlar Suceava, care refuză avizarea statelor de plată ce conţin acest spor, parte din vină având şi Ministerul Educaţiei care, neoficial, comunică verbal inspectoratelor şcolare să procedeze în această manieră, Suceava nefiind singurul judeţ aflat în această situaţie.

„Decizia de a face această plângere penală este o primă formă de protest ca urmare a unui şir lung de nemulţumiri ale salariaţilor din educaţie şi, de aceea, este foarte probabil ca în perioada imediat următoare să se declanşeze şi alte forme de protest la nivel naţional”, a anunţat Giani Leonte.

 

Nemulţumiri şi revendicări

Sindicaliştii menţionează că în ciuda faptului că în anul 2015 s-a obţinut o creştere salarială de peste 26% pentru personalul didactic şi nedidactic, statutul social al personalului din învăţământ este departe de cel pe care îl merită aceste categorii de salariaţi. Aceştia au reiterat o parte dintre nemulţumirile salariaţilor din învăţământ, menţionând că lista revendicărilor este mult mai amplă şi a fost adusă la cunoştinţa tuturor factorilor decizionali – preşedintele României, prim-ministrul României şi parlamentari.

„Actualul Guvern refuză să finalizeze proiectul Legii salarizării în sistemul bugetar, lege care ar trebui să conducă la o creştere substanţială a salariilor personalului din învăţământ, pentru ca această meserie nobilă să fie şi motivantă din punct de vedere financiar”, spun sindicaliştii.

Aceştia au menţionat că în prezent, salariile din învăţământ sunt cu peste 45% mai mici decât cele din administraţie publică şi ordine publică şi de peste 5 ori mai mici decât cele ale magistraţilor.

„Nu s-a finalizat încă procesul de debirocratizare din învăţământ, pentru care FSLI militează de mai mulţi ani, în condiţiile în care dascălii sunt <blocaţi> din cauza întocmirii de hârtii inutile, în detrimentul calităţii actului educaţional. Sperăm că, totuşi, de la 1 septembrie 2016, numărul maxim al comisiilor din şcoli va fi 7 în loc de 40, câte sunt acum!”, au mai adăugat liderii de sindicat FSLI şi ASIS.

De asemenea, aceştia mai explică că formula costului standard per preşcolar/elev, care stă la baza stabilirii fondului de salarii pentru învăţământ, este incorect calculată şi, de aceea, an de an, a existat riscul major al insuficienţei fondurilor pentru plata salariilor în ultimele luni ale anului, recurgându-se la rectificări bugetare.

Totodată, dascălii sunt tot mai frecvent victime ale agresiunilor fizice şi verbale din partea unor elevi şi părinţi, motiv pentru care Parlamentul ar trebui să voteze iniţiativa legislativă a FSLI privind învestirea personalului didactic cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Nedecontarea cheltuielilor de navetă este o altă problemă cu care se confruntă personalul didactic, problemă generată de autorităţile administraţiei publice locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ dau în judecată Inspectoratul Şcolar Suceava pentru neplata unor drepturi băneşti.
 Vizualizări articol: 2017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din învăţământ dau în judecată Inspectoratul Şcolar Suceava pentru neplata unor drepturi băneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chec de post cu morcovi și fructe Este pufos și savuros, atât de bun încât nici nu veți crede că este un preparat de post.Avem nevoie de:O cană cu zahăr tos, o cană cu ulei, o cană cu morcov ras, o cană cu măr ras, o portocală, un pumn de stafide, o lingură rom sau... Citeşte