Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) din Landul Bavaria-Germania care au sediile în oraşele Altötting şi Neuötting, din Austria, dar şi autohtone vor colabora în vederea înfiinţării pe lângă Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică a primului sat social din România care să funcţioneze după principiile germane. Anunţul a fost făcut luni de primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, la Sasca Mică, în prezenţa unei delegaţii a oraşului german Altötting, care l-a avut în frunte pe primarul Herbert Hofaurer.
Angajări cu carte de muncă pentru beneficiarii centrului de la Sasca Mică
Fron a declarat că satul social se va întinde pe o suprafaţă de 11 hectare atribuită gratuit de Consiliul Local Cornu Luncii şi va fi construit cu fonduri europene atrase prin proiectele care vor fi depuse de ONG-uri. Construirea satului social, a spus primarul, este prevăzută în strategia de dezvoltare pe orizontală a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, scopul fiind acela de integrare a celor 405 beneficiari ai Centrului în societate, angajarea lor la ateliere protejate şi construirea de locuinţe pentru ei. Concret, până în anul 2020 la Sasca Mică vor fi construite 2-3 centre rezidenţiale de minimum 50 de persoane fiecare, 1-2 centre de zi, 6 căsuţe protejate unde vor locui câte 10-12 persoane şi ateliere protejate unde toţi beneficiarii Centrului să fie angajaţi cu carte de muncă. De menţionat că în cadrul Centrului de la Sasca Mică funcţionează deja cooperativa „Lemn Therapy”, o structură de economie socială unde lucrează 6 persoane cu dizabilităţi angajate cu carte de muncă, acestea devenind producători de resurse atât financiare, cât şi materiale. Proiectul a fost realizat de Primăria Cornu Luncii în parteneriat cu Institutul pentru parteneriat Social Bucovina, Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologică Oradea şi Asociaţia KULT-ART Dărmăneşti.
Investiţiile vor crea 126 de noi locuri de muncă
Acest sat social, a spus Fron, va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidenţial de servicii şi facilităţi la nivel european, pentru persoanele cu handicap neuropsihiatric, şi va accelera procesul de recuperare a acestora. Lucru deloc de neglijat, acest proiect va conduce la crearea unui număr de 126 de noi locuri de muncă. În prezent, la Sasca Mică, de cei 405 beneficiari ai centrului au grijă 279 de angajaţi. Gheorghe Fron a amintit de sprijinul nepreţuit pe care cei din oraşul Altötting l-au acordat centrului de la Sasca Mică în ultimii 25 de ani, de zecile de tiruri cu ajutoare primite de la partenerii germani, constând în medicamente şi materiale, de cursurile de formare profesională şi specializare pentru angajaţii centrului.
„Până acum au fost făcuţi tot felul de paşi mărunţi. Domnul primar de Altötting este pentru a doua oară când vine la noi. Ne-au ajutat foarte mult fundaţiile din oraşul pe care-l conduce. Peste 65 de salariaţi de la Sasca Mică au mers cel puţin o lună de zile şi s-au specializat în Germania în psihopedagogie specială. Au venit, ne-au învăţat, ne ajută de 25 de ani. De aceea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi fundaţiile din ţară şi străinătate facem această strategie de a dezvolta un sat social, primul din România unde persoanele cu dizabilităţi să trăiască ca şi noi. Ei şi acum sunt liberi să meargă la biserică, la magazine, prin sat, cum merge fiecare dintre noi. Sunt primiţi în comunitate ca şi cum ar fi născuţi aici. Acesta este un lucru excepţional”, a spus Gheorghe Fron. Primarul oraşului Altötting, Herbert Hofaurer, a ţinut să aprecieze ce s-a făcut la Centrul Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, care a ajuns să fie unul model la nivel naţional. „Sunt foarte entuziasmat şi fericit să văd cum tot timpul vin la noi în Germania salariaţi ai acestui centru pentru a învăţa. Ţelul este acela ca în viitorul apropiat o persoană cu handicap să aibă o viaţă normală ca a celorlalţi. Înainte se mergea mai mult pe îngrijirea lor, pe alimentaţie mai bună, dar astăzi se doreşte ca aceste persoane să ducă o viaţă normală. Mă bucur pentru proiectele care vor veni pentru dezvoltarea acestui centru”, a declarat Herbert Hofaurer.
Primarul de Altötting a condus 23 de ore non stop maşina cu ajutoare pentru centrul de la Sasca Mică
El a adus un salut din partea doamnei Barbara Stam, preşedinta Parlamentului Bavariei şi a organizaţiei Bavaria-România, care de-a lungul timpului a investit „afecţiune şi resurse” în centrul de la Sasca Mică. Primarul de Altötting a vizitat cooperativa „Lemn Therapy”, fiind impresionat de produsele din lemn realizate de persoanele cu dizabilităţi, apreciind în mod deosebit o măsuţă care se transformă în bancă. De menţionat că primarul Herbert Hofaurer a venit la Sasca Mică cu două maşini cu ajutoare, una fiind condusă chiar de el. Herbert Hofaurer a declarat că a condus 23 de ore non stop pentru a ajunge la destinaţie. Trebuie spus că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică este primul centru din România care a adoptat şi implementat modelul german de asistenţă socială prin demedicalizare şi creare a unor condiţii cât mai aproape de mediul familial pentru persoanele cu dizabilităţi.